U noći između četvrtka i petka izvršen je teroristički akt na Generalni konzulat Rusije u Lavovu. Naime, nepoznata osoba pogodila je konzulat Molotovljevim koktelom, koji se zapalio i stvorio pretnju po bezbednost stranog predstavništva, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, preneo je Sputnjik, uz napomenu da niko od zaposlenih nije povređen.

U saopštenju se ističe da je otpravniku poslova u ukrajinskoj ambasadi iznet zahtev da Ukrajina ispuni međunarodne obaveze koje se tiču osiguravanja bezbednosti i obezbeđivanja dodatnih uslova za normalno funkcionisanje ruskih diplomatskih i konzularnih predstavništava.

Dodaje se da MSP Rusije očekuje izvinjenje zbog toga što Kijev nije ispunio svoju obavezu da osigura odgovarajuću bezbednost ruskog konzulata.

Takođe je saopšteno da je Generalni konzulat Rusije uputio notu regionalnom predstavništvu Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine zbog napada, a istu notu je uputila i ambasada Rusije u Kijevu Ministarstvu spoljnih poslova Ukrajine.

Generalni konzulat Rusije zahteva od načelnika Glavne uprave Nacionalne policije u Lavovu da preduzme hitne mere za jačanje bezbednosti konzulata i njegovih zaposlenih i za pronalaženje i kažnjavanje odgovornih lica.

Moskva očekuje da će ukrajinske vlasti preduzeti neophodne korake da ispune svoje međunarodno-pravne obaveze, identifikuju i procesuiraju odgovorne i pruže garancije da se takvi incidenti neće ponoviti.

Kako je saopštila policija u Lavovu, tokom noćašnjeg napada niko nije povređen, a nije pričinjena šteta na objektu. Pokrenut je postupak prema odredbi koja sankcioniše “huliganstvo”.