Poruke blaženopočivšeg patrijarha o jedinstvu srpskog naroda u Srbiji i Republici Srpskoj predstavljaju duhovno zavještanje Njegove svetosti.

– Nije bitno da li smo u jednoj ili dvije države, ali je bitno da kao narod imamo ista osjećanja, držimo se kulturnih, istorijskih i drugih veza. To je želja Srba u Srbiji i Republici Srpskoj – pričao je blaženopočivši patrijarh srpski Irinej.

Upokojeni patrijarh često je citirao riječi iz Јevanđelja, “Nosite bremena jedan drugoga i tako ćete ispuniti Zakon Hristov”, poručujući našoj, ali i generacijama koje dolaze, da ćemo srpsko duhovno i nacionalno jedinstvo potvrditi tako što ćemo brinuti jedni o drugima.

– Da smo zajedno, da smo upoznati sa onim što se dešava u Srbiji i sa onim što se dešava u Republici Srpskoj, i da jedni drugima u najvećoj mogućoj mjeri pružamo pomoć i pomognemo – isticao je patrijarh.

Hodeći svetom kosovsko-metohijskom zemljom, patrijarh je, pod svodovima drevne Pećke patrijaršije, prizivao svetitelje iz našeg roda, da nas podrže, osnaže i ohrabre, kako bismo sačuvali Kosovo i Metohiju, kako bismo sačuvali sebe.

– Da će nas Gospod njihovim molitvama i nekakvom pravdom ljudskom učiniti da ovaj prostor bude i ostane i sada srpski, kao što je to vijekovima – pričao je blaženopočivši patrijarh srpski Irinej.

Podržavajući Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, u borbi za očuvanje njenih svetinja, patrijarh je na vidjelo istine iznosio nesporne istorijske činjenice.

– Nego je Srpska crkva i rodila i podigla Crnu Goru. Da nije Srpske crkve Crna Gora danas ne bi ni postojala. To je činjenica. Tamo su mitropoliti bili gospodari Crne Gore – besjedio je Irinej.

Patrijarh Irinej zauvijek je napustio kormilo Srpske pravoslavne crkve i svoja duhovna čeda, ali ostaju njegove poruke, kao opomena i kao putokaz.