Na pitanje da li Srbija rizikuje da joj pristupni pregovori sa EU budu zamrznuti, Fon Kramon je rekla da poslednji potezi predstavnika vlasti u Beogradu izgledaju veoma loše po našu državu.

„Srbija pokušava da balansira u sred rata koji besni i jasne agresije Rusije na Ukrajinu i mnogi od nas se pitaju gde je krenula Srbija. Scena u kojoj ministri spoljnih poslova Srbije i Rusije Selaković i Lavrov potpisuju „plan konsultacija“ bila je za nas prekretnica i jasan podsetnik da moramo da uradimo nešto kako bi poslali poruku predsedniku Vučiću jer on donosi odluke u zemlji – da je vreme sedenja na dve stolice gotovo. Uprkos tvrdnjama da je dokument nevažan, važno je kako to izgleda, u ovom slučaju izgleda veoma loše po Srbiju“, istakla je ona.

Viola fon Kramon dodaje da se problem Srbije sa vizama pojavio u veoma osetljivom trenutku.

„Videli smo da je broj tražilaca azila u Austriji 107 odsto veći nego prošle godine i da ljudi ulaze u Šengenski prostor uglavom iz Srbije. Problem je što Srbija omogućava bezvizni režima sa trećim zemljama kao što su Indija ili neke afričke zemlje iz kojih dolaze u Srbiju i pokušavaju da uđu u EU. To je neprihvatljivo i Srbija mora da se uskladi sa viznim režimom EU. Ne možemo da prihvatimo da Srbija, poput Belorusije migracije iskoristi kao oružje protiv EU i tražićemo dalja pojašnjenja. Belorusija šalje migrante ka granicama zemalja Šengenskog sporazuma i plašimo se da bi Srbija mogla da čini isto. Vidim opasnost da Srbija postane nova Belorusija i marioneta Rusije. Ukoliko ne dođe do trenutnog uskalđivanja , Srbija rizikuje da izgubi slobodan vizni režim sa EU i to bi bio veliki udarac za sve“, navela je ona.

Ceo intervju sa evroposlanicom Violom fon Kramon pročitajte u novom broju dnevnog lista „Nova“.