Foto: Tanjug/AP

Pokret “Samoopredeljenje“, najekstremnija politička opcija Albanaca na Kosovu i Metohiji, priprema demonstracije u Tirani zbog dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika u glavni grad Albanije u sredu.

Lider “Samoopredeljenja” je Aljbin Kurti. Ovaj pokret je poznat po organizovanju nasilnih demonatracija i bacanju suzavca u Skupštini tzv. Kosova, kada su često prekidane sednice.

Suzavac u Skupštini tzv. Kosova – Foto: Tanjug/Edib Tahirović

Poziv na protest u Tirani uputio je Boiken Abazi, koji je zadužen sa spoljne poslove u ovom ekstremnom pokretu.

On je pozvao Albance da se u sredu 8. maja u 18 sati “suprotstave dolasku Aleksandra Vučića i Milorada Dodika” koji, prema njegovim rečima, ugrožavaju albansku naciju.

Napisao da obojica nisu dobrodošli u Tirani, jer su istovremeno opasnost za pravdu i mir u regionu.

– Aleksandar Vučić i Milorad Dodik su persone non grata u Albaniji. 8. maja, u 18 sati, u Tirani, građani će se okupiti kako bi se suprotstavili svojoj supremacističkoj i šovinističkoj politici, i da se protive njihovoj poseti Albaniji tokom samit “Brdo-Brijuni – napisao je Abazi na svom Tviter profilu.


Podsećamo, Vučić i Dodik će 8. i 9. maja učestovovati u Tiranu na samitu Procesa Brdo-Brioni. U prestonici Albanije okupiće se lideri „zapadnobalkanske šestorke“ – Srbije, Albanije, Crne Gore, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine, iz Prištine, kao i zvaničnici Slovenije i Hrvatske, država koje su svojevremeno pokrenule ovaj proces.

Inače, “Samoopredeljenje” je već organizovalo protest tokom sastanka lidera sa Zapadnog Balkana. Naime, tokom samita u Berlinu, oni su protestovali prošle nedelje ispred sedišta nemačke kancelarke Angele Merkel.