Jovana Popović FOTO: Predrag Đukanović

– Jovana Popović pritvorena je u Zabeli, među lica okrivljena i osuđena za izvršenje najtežih krivičnih dela. Ona je u Crnoj Gori boravila od 12.03 do 14.03, pre donošenja Naredbe Vlade koja reguliše samoizolaciju. Nadležni organi nisu mogli propisati mere samoizolacije retroaktivno i pre nego su one ustanovljene naredbom Ministra zdravlja – navodi se u saopštenju Saveza


Napominje se da je Jovana Popović 10 sati držana u policijskom vozilu i u prostorijama Kikindskog MUP, a Zapisnik i Rešenje sanitarnog inespektora, priloženi protiv nje, ne sadrže datum donošenja već samo odštampan datum hapšenja 24.03.2020.godine, a ne datum prelaska granice 14.03.2020.godine.

Zapisnik i Rešenje su, dodaje Savez za Srbiju, u potpunosti BLANKO, bez zakonom propisane sadržine, te bez pečata i potpisa ovlašćenog lica koje je akt donelo.

– Danas ističe dve nedelje od povratka Jovane Popović u Srbiju i njeno neosnovano držanje u pritvoru, uz navedene nedostatke, nije kršenje samo njenih građanskih i procesnih prava već i potencijalno ugrožavanje njenog zdravlja. Vlada Republike Srbije naredbe je dužna da donosi a organi sprovode u cilju sprečavanja širenja zaraze a ne u cilju sprečavanja širenja slobodne i kritičke misli – zaključuje se u saopštenju.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime