Foto: K#

Služenje parastosa zakazano je za 12.00 časova, nakon čega će učesnici molitvenog okupljanja posjetiti mjesto nekadašnjeg sabirnog logora Jadovno u Čačića docu, gdje su podigli Časni krst 2012. godine.

Nedaleko od mjesta logora nalazi se devastirani spomenik podignut na betonskom pločom pokrivenoj jami u kojoj i danas leže mošti žrtava, gdje je prošle godine podignut Časni krst.

Učesnici molitvenog okupljanja zatim će posjetiti Crkvu Svetog Petra i Pavla u krugu Memorijalnog centra “Nikola Tesla” u Smiljanu kod Gospića.

Uz crkvu se nalazi masovna grobnica sa posmrtnim ostacima više od 550 Srba iz Smiljana i okoline pobijenih tokom Drugog svjetskog rata uz koju je prošle godine podignut Časni krst.

Nakon toga, učesnici molitvenog okupljanja posjetiće selo Medak i manastir posvećen Usjekovanju glave Svetog Jovana Krstitelja, gdje će biti priređen ručak, a potom je predviđen povratak kući.

Udruženje “Jadovno 1941” iz Banjaluke 10. godinu zaredom organizator je molitvenog okupljanja sa blagoslovom NJegovog preosveštenstva episkopa gornjokarlovačkog Gerasima.

Molitveno sabranje na Velebitu odobrila je policijska stanica Gospić, čiji će pripadnici obezbjeđivati skup.

U kompleksu logora smrti Gospić-Jadovno-Pag u Drugom svjetskom ratu za 132 dana ubijeno je najmanje 40.123 ljudi. U Metajni, na ostrvu Pag, otvoren je prvi logor za žene i djecu u Drugom svjetskom ratu.

Dan sjećanja na Jadovno uvršten je u kalendar obilježavanja značajnih istorijskih događaja Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.