Andrićev institut predstavio je 12 novih izdanja, među kojima je i časopis “Lik” iz oblasti jezika, književnosti i kulture, čiji saizdavač je ruskii univerzitet Lomonosov.

– Preostalih 11 monografskih publikacija pokrivaju delatnost Odjeljenja za književnost, Odjeljenja za jezik i Odjeljenja za istoriju. To su zbornici radova sa istaknutih naučnih konferencija koje okupljaju stručnjake iz zemlje i inostanstva – navela je Aleksandra Vraneš, iz Andićevog instituta.

Odjeljenje za jezik predstavilo je prve knjige iz tri edicije. Među njima je knjiga “Borba za ćirilicu i srpski jezik”, kao i ona o odnosu muzike i poezije na primjeru dobitnika velike Andrićeve nagrade – Bore Đorđevića.

– Prva edicija je zapravo značaj srpskog jezika za identitet srpske kulture, i ona je naslovljena “Ivo Andrić i srpski jezik” . To je prvi zbornik te vrste uopšte o Ivi Andriću, pravljen kod Srba – rekao je Miloš Kovačević,  rukovodilac Odjeljenja za srpski jezik Andrićevog instituta.

Društva članova Matice srpske predstavilo se dijelom velikog projekta čiji je cilj da se prikaže cjelokupna književna tradicija Srba na prostoru BiH.

– Prvih pet knjiga edicije “Srpska književnost u BiH” koja treba da isprati i prikaže svu srpsku književnost do početka 21. vijeka, kako smo mi zamislili, s tim da se ne zatvore ni tada – rekao je Mladen Šukalo, predsjednik Društva članova Matice srpske u Republici Srpskoj.

Publici je predstavljen i dio novih izdanja Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” Gacko.

Predsjednik ovog društva Radomir Vučković kaže da  su to časopis “Nova Zora” koji izdaju zajedno s Odborom Prosvjete iz Bileće, zatim zbornik “200 godina Tešana i Vuka”, a predstavili su i knjigu “Sokolski pokret u Hercegovini”.

Među izdanjima Književne zajednice “Vaso Pelagić” posebno se izdvojila treća knjiga trinaestogodišnje Evite Bojkovac iz Dervente “Kompozitor mjesec”.

Mlada autorka kaže da je riječ o zbirci pjesama koja sadrži mnogo pjesama o prirodi, životinjama, mašti i slično. Ona je prvu zbirku pripremila još kao desetogodišnjakinja.

Predstavljena su i nova izdanja Prosvjete  iz Pala, banjalučke Besjede i Službenog glasnika Republike Srpske.