“Dan sjećanja na ubijenu djecu u NDH biće obilježavan u Gornjem Jelovcu, 19. jula kod masovne grobnice u zaseoku Macure, gdje je sahranjeno 312 ubijenih lica iz Jelovca i okolnih sela, među kojima je i 75 djece mlađe od 14 godina. Ovo je mjesto stravičnog pokolja u širem području Kozare, u kojem se nalaze tri masovne grobnice ubijenih civila u Drugom svjetskom ratu”, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.
Bestijalnost NDH najbolje oslikavaju zločini nad djecom, jer je za njih ustaška vlast organizovala posebne dječije logore od kojih su, pored Jasenovca, najpoznatiji Jastrebarsko i Sisak.
“Prema podacima istoričara Dragoja Lukića, na stratištima logora Jasenovac umoreno je 19.432 dječaka i djevojčica, što je najveće stradanje djece u ovom dijelu svijeta. Samo sa područja Kozare, u logor Jasenovac odvedeno je i ubijeno 11.194 djece, koja su u prosjeku imala šest godina”, podsjećaju u Odboru.
Odbor je prihvatio inicijativu srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da 3. oktobra bude obilježavano Spasavanje savezničkih pilota 1944. godine – operacija Halijard-Vazdušni most u rejonu Doboja, Ozrensko selo Bojanić.
Operacija Halijard je bila najveća akcija spasavanja savezničkih snaga, koja se odigrala u Drugom svjetskom ratu.
Ovu operaciju 1944. godine zajedno su izvodile vazdušne snage SAD i Jugoslovenska vojska u otadžbini.
Na ovaj način su spasili više od 500 savezničkih pilota.