Protest je počeo oko 18 časova na platou kod Terazijske česme, gde se okupljenima se obratio glumac i funkcioner DS Branislav Lečić.

Sledeće subote protesta neće biti zbog uskršnjih praznika, ali će se održati u sredu, 24. aprila, u Savamali, na godišnjicu rušenja u Hercegovačkoj, rekli su za N1 političari iz organizacije protesta.

Potpisnici sporazuma sa narodom su izašli sa predlogom formiranja tima stručnjaka, vanstranačkih ličnosti, koje su spremne da svojim znanjem, iskustvom, ekspertizom i imenom i prezimenom, iznesu plan za tri najvažnije teme koje su, kako su rekli, osnovna poluga “Vučićeve diktature” i krize u kojoj se Srbija nalazi:

1) zarobljeni mediji

2) teška zloupotreba Regulatornog tela za elektronske medije (REM)

3) neregularni izbori koji se, kako navode, baziraju na kupovini glasova, ucenama i primeni sile na građane Srbije.

“Te tri tačke su ključne i mi smo rekli da imamo naše za tu vrstu pregovora. Jesi li rekao da postoji dijalog i da želiš da neistomišljenici uđu u dijalog. Evo ti prilike bez ultimatuma! Kandidujemo ljude stručne i sposobne da vode dijalog i da urede ove tri tačke”, rekao je Lečić.

On je naveo da su odabrali stručni tim koji čine profesor FPN Čedomir Čupić, profesorka FPN Snježana Milivojević, docent na FPN-u Dušan Vučićević, dr političkih nauka Jovanka Matić, politikolog Boban Stojanović, reditelj Srđan Dragojević, novinar Vukašin Obradović, Zoran Gavrilović ispred BIRODI-ja.

NUNS i Asocijacija nezavisnih i elektronskih medija će, takođe, učestvovati u dijalogu.

Lečić se osvrnuo na jučerašnji govor ministra Ivice Dačića koji je na skupu “Budućnost Srbija” pitao da li je Čorba pevao pesmu  “Ostani đubre do kraja”, jer odgovara opoziciji, Lečić je naveo da će Dačić osetiti tu đubrad  ispod prozora.

Uvek je bilo laži i bilo je istine, a rekao sam vam sa ove česme, da će istina pobediti, samo treba da izdržimo, da trajemo i nenasilnim metodama ćemo pobediti – budite sigurni, počeli su da pucaju malo po malo, curi im to zlo, dodao je.

Terazije, šetnja
Izvor: N1

Vučić je juče dokazao da želi da ima svoj narod, izmišljen narod u narodu, rekao je Lečić. “Narod koji ide po direktivi na mesta koja on odredi, koji kliče na komandu, narod koji za male pare predstavlja borj koji mu treba”, rekao je Lečić. On je dodao da je to laž koja ne može da prođe. Ocenio je da Vučić zna da je “jučerašnji cirkus” njegov oproštajni takav govor, a da su se od Ane Brnabić do Dačića – utrkivali ko će više da podeli narod.

Lečić je rekao da se Vučić utrkivao juče da napravi privid podrške, “da plati vikare da viču – Aco, Srbine”.

“Niko ne sme da mrzi onoga ko je zbog sendviča došao. Ne radite to. Potcenjivanje i ponižavanje naroda treba da ide od onih koji treba da odu, ali ne od nas. Mi moramo da razumemo naš narod, da podržimo ono što valja, a oni će se sami postideti i već se stide”, rekao je Lečić okupljenima.

protest 1 od 5 miliona
Izvor: N1

Lečić je naveo da je Vučić, poput kolege Čaušeskua, okrenuo komšiju na komšiju. “Naša zemlja se nalazi u dubokoj političkoj krizi, i za to je odgovoran Vučić”.

“Nema nam povlačenja, pred kim da se povučemo – pred prebvarom, izdajom, lažima, kršenjem Ustava, ponižavanjem čoveka? Nastavljamo protest i taj protest će trajati, odgovorno vam tvrdim, sve do pobede… Uporno dolazite dok ova subota ne postane jedna jedina subota za sva vremena. Naša slobodna subota će pobediti, ja ti to kažem, Aleksandre Vučiću”, poručio je predsedniku Srbije.

Lečić je pozvao okupljene na šetnju do RTS, kako je rekao, “da ih još jednom čuju”, ali i da građani u protestu pokažu koliko su civilizovani. Ispred RTS-a održan je performans “Dnevnik slobodne Srbije”, a protest je završen nešto pre 20 časova.

Jedan od lidera Saveza za Srbiju Janko Veselinović najavio da će u slučaju da vlast ne pristane na dijalog sa “pobunjenim narodom” do 4. maja, u glavnom gradu biti formirana “slobodna zona” koju će, kako je rekao, činiti “slobodni narodni parlament sastavljen od slobodnih odbornika iz Srbije”.

penzioneri, protest 1 od 5 miliona
Izvor: N1

Podsetimo, na prethodnom protestu 13. aprila u Beogradu zatraženo je formiranje zajedničke komisije vlasti i opozicije za definisanje fer i poštenih izbornih uslova, izbor novog sastava Regulatornog tela za elektronske medije i izbor tehničkog i uređivačkog tima Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine.