Fransoa Ozon osvojio je “Srebrnog medvjeda” – Gran-pri žirija za film “Milošću Božjom”, koji se bavi kontorverznom temom zlostavljanja u Katoličkoj crkvi, a zasnovan je na istinitom slučaju, saopštili su organizatori FEST-a.

Optuženi sveštenik pokušao je bezuspješno da blokira distribuciju filma u Francuskoj do okončanja istrage koja se vodi protiv njega.

Ozon tvrdi da njegovo ostvarenje ne iznosi nikakve nove činjenice, već podstiče na dijalog o ovoj teškoj temi, te da je film fokusiran na intimnu priču žrtava koje se u srednjim godinama suočavaju sa traumom koju su doživjeli kao djeca.

Film “Šavovi” Miroslava Terzića osvojio je posebno priznanje žirija “Evropa sinemas label” kao najbolji evropski film u programu Panorama, kao i drugu nagradu za najbolji film po ocjeni publike.

Ovo potresno ostvarenje zasnovano je na istinitoj priči jedne krojačice iz Beograda koja smatra da joj je dijete oteto iz porodilišta i dato na usvajanje.

Snežana Bogdanović u filmu glumi majku koja se upušta u borbu sa vjetrenjačama protiv zakona i birokratije da bi pronašla svog sina.

U ostalim ulogama su i Marko Baćović, Jovana Stojiljković, Vesna Trivalić, Dragana Varagić i Pavle Čemerikić.

Za ovaj film vlada veliko interesovanje, a za njegovu premijeru na FEST-u karte su već rasprodate.

Angela Šanelec osvojila je “Srebrnog medvjeda” za najbolju režiju filma za “Bio sam kod kuće, ali”, koji predstavlja veliki uspjeh i za srpsku kinematografiju, budući da je film urađen u njemačko-srpskoj koprodukciji, a direktor fotografije je upravo mladi srpski snimatelj Ivan Marković.

Ovo je poetičan, enigmatičan film koji podstiče na razmišljanje, stilizovan portret jedne porodice u periodu emotivne krize.