Foto: Inicijativa Ne davimo Beograd

Naime, Inicijativa Ne davimo Beograd pozvala je građane da naprave buku puštajući muziku, duvajući u pištaljke ili trube, udarajući u šerpe ili na bilo koji drugi način i tako poruče da će se boriti za demokratsku, slobodnu i solidarnu Srbiju.

Događaju su se priključile i organizacije Građanskog fronta, kao i druge grupe iz brojnih gradova širom Srbije.

U nedelju 26. aprila u Srbiji je trebalo da budu održani izbori čiji rezultat se unapred znao, prema tvrdnjama Inicijative.

“Pretnjama, pritiscima i nasiljem prema neistomišljenicima, skoro potpunom kontrolom i zloupotrebom medija, partijskim preuzimanjem pravosuđa, kao i ucenama i ekonomskim ugnjetavanjem velikog broja građana, režim je Srbiju doveo korak do diktature,” navodi se u saopštenju.

Kako se dalje navodi vanredno stanje i globalna kriza COVID 19, učinili su stvari očiglednim.

“Dok su se naši medicinski radnici borili sa zarazom, a radnici održavali život gradova radeći pod rizikom, vladajuća stranka nastavila je predizbornu kampanju ne osvrćući se na moguće posledice, a tretirajući opasnost od pandemije kao borbu za rejting u kojoj po svaku cenu treba da ispadnu spasioci. Onima koji su kritički pisali ili upozoravali u javnosti da bajka koju su nam servirali nije istinita, našli su se na udaru režima. Na kraju, mogli smo da vidimo i da u našoj zemlji sve zavisi od odluke jednog čoveka koji je po potrebi doktor, televizijski voditelj, policajac ili sudija,“ zaključuje se u saopštenju i dodaje da je to jedan od razloga zašto su pozvali građane da se priključe akciji. „Digni glas: Bukom protiv diktature“ koja počinje u nedelju 26. aprila u 20:05 sa prozora i balkona naših gradova.