Foto: E. M./Klix.ba

Iz Bihaća je jutros u Sarajevo, odnosno u migrantski centar Ušivak, vraćeno 55 ilegalnih migranata koji su došli autobusima i vozom, izjavila je Srni portparol MUP-a Unsko-sanskog kantona Snežana Galić.
Galićeva je istakla da već treći dan, u dogovoru sa Ministarstvom bezbjednosti BiH, MUP Unsko-sanskog kantona onemogućava ulazak ilegalnim migrantima na područje ovog kantona kako bi bio smanjen migrantski pritisak na Bihać i kanton.

“Sve ilegalne migrante koji dolaze javnim prevozom, bilo vozom ili autobusom, vraćamo u centar `Ušivak` kod Sarajeva. U Bihaću nema apsolutno nikakvog smještaja za migrante, a onaj privremeni u Đačkom domu totalno je neuslovan, bez prozora i vrata, i prokišnjava”, rekla je Galićeva.

Portparol Granične policije BiH Sanela Dujković je rekla da su migranti noć proveli na otvorenom, iako je hladno, te da je noćas i jutros bilo mirno, odnosno da nije bilo incidenata.

“Očekujemo od nadležnih organa da bude određen prihvatni centar koji će imati kapacitete da prihvati ove ljude. Onog trenutka kada Granična policija bude imala informaciju gdje oni mogu biti smješteni, oni će sa ove lokacije biti premješteni u saradnji sa pripadnicima MUP-a Unsko-sanskog kantona”, istakla je Dujkovićeva.

Prema njenim riječima, granični prelaz još nije otvoren za saobraćaj jer to još nije odobrio MUP Hrvatske, a što se tiče BiH, Granična policija je još juče ujutro navela da je bezbjednosno stanje zadovoljavajuće i da nema smetnji da se saobraćaj odvija i preko ovog graničnog prelaza.

“Na saobraćajnici koja vodi od Velike Kladuše do graničnog prelaza nema migranata. Oni su na lokalitetu koji je odvojen od saobraćajnice”, istakla je Dujkovićeva.

Ona je rekla da su sa hrvatske strane graničnog prelaza sve vrijeme prisutni službenici MUP-a Hrvatske i da je postavljena zaštitna ograda.

Danas bi autobusima trebalo da budu prebačeni u novi prihvatni centar u prostorima bivše tvornice frižidera BIRA u Bihaću, o čijem je osposobljavanju juče raspravljalo Predsjedništvo BiH i Operativni štab za pitanja migracija.

Ovaj objekat nalazi se izvan gradskog središta i u potpunosti je ograđen, što će omogućiti lakšu kontolu kretanja migranata. U postojećim tvorničkim hangarima biće smješteni kontejneri koji će omogućiti smještaj migranata i u zimskim uslovima.

Nakon što jedan dio migranata pređe u prostore bivše “Bire”, biće upola manje onih koji se sada nalaze u zgradi Đačkog doma u naselju Borići, u centru Bihaća.

Zbog situacije na graničnom prelazu Maljevac, gdje migranti stalno pokušavaju da pređu na područje Hrvatske, biće dodatno angažovano 50 policajaca kako bi pomogli pri zaštiti granice.

Granična policija BiH je spremna da otvori GP Maljevac, ali Granična policija Hrvatske nije spremna za to.

Smještajnih kapaciteta u kasarni “Ušivak” kod Sarajeva više nema.

Migrante od granice Maljevac i dalje dijele kordoni Granične policije BiH i Hrvatske i ograda.

Zbog migrantske krize, hrvatska predsjednica smatra da bi trebalo da zasjeda Vijeće za nacionalnu bezbjednost te zemlje.

Saobraćaj na graničnom prelazu Velika Kladuša – Maljevac još je obustavljen zbog okupljanja migranata, a zbog tehničkih problema trenutno je obustavljen saobraćaj teretnih vozila na graničnom prelazu Izačić – Ličko Petrovo Selo.