“Moskva visoko cijeni samostalnu viševektorsku spoljnopolitičku politiku Srbije koja odgovara ključnim interesima vašeg naroda”, rekao je Lavrov za “Srpski telegraf”.

Prema njegovim riječima, stiče se utisak da lekcije ukrajinske tragedije na Zapadu nisu naučene, te da se preduzimaju uporni pokušaji da se Balkan pretvori u još jedno vojno uporište protiv Rusije.

Govoreći o Kosmetu, Lavrov je rekao da je Moskva spremna da razmotri sve varijante rješavanja situacije na Kosovu i Metohiji koje bi bile prihvatljive za Beograd.

“Naš stav o Kosovu je dobro poznat. On se oslanja na međunarodno pravo, prije svega, na Rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN 1244. Neprestano pružamo srpskim prijateljima sveobuhvatnu pomoć u naporima usmjerenim na podržavanje legitimnih interesa Srbije, i bilateralno i u međunarodnim organizacijama”, rekao je Lavrov.

Prema njegovim riječima, ukoliko Beograd bude smatrao da je za Srbiju prihvatljiva neka druga varijanta rješenja, Moskva će biti spremna da to konstruktivno razmotri.

On je ocijenio da je neprimjereno spekulisati o mogućem sadržaju određenih opcija.

“Naši srpski prijatelji u Rusiji imaju najdosaednijeg i najiskrenijeg saveznika u procesu rješavanja kosovskog problema. Uvjeren sam da je glavna pomoć sa naše strane podrška stavu Beograda na međunarodnoj sceni, koji se zasniva na potrebi realizacije Rezolucije 1244. Ovu politiku sprovodimo i u sistemu UN, Savjetu bezbjednosti i u mnogim drugim strukturama, uključujući i Unesko, Interpol i Svjetsku carinsku organizaciju”, objasnio je šef ruske diplomatije.

On je poručio da će Moskva “tako postupati i ubuduće”.

Komentarišući predstojeći sastanak predsjednika Rusije Vladimira Putina i Srbije Aleksandra Vučića, Lavrov je naveo da će tada biti razmatran širok krug pitanja.

“Postoji mnogo tema o kojima bi naši lideri mogli da razgovaraju”, rekao je Lavrov i podsjetio da su se dvojica lidera posljednji put sastala u Moskvi 2. oktobra, odnosno da je ovaj dijalog redovan.

On je istakao da su odnosi između dvije zemlje dostigli novi nivo strateškog partnerstva, što je zabilježeno u odgovarajućoj deklaraciji o strateškom partnerstvu koju su potpisali predsjednici Rusije i Srbije u maju 2013. godine u Sočiju”.

Lavrov je da istinske bratske narode – ruski i srpski, ujedinjuju zajednički kulturni i duhovni korijeni, iskrena osjećanja prijateljstva i uzajamne simpatije.

“Od posebnog značaja je bliskost sestrinskih Ruske i Srpske pravoslavne crkve”, zaključio je Lavrov.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime