– Policijskoj stanici Bileća prijavljeno je u 05.55 časova od strane direktora Osnovne škole “Sveti Sava” u Bileći Lj.M. da je na objektu područne škole u Mekoj Grudi, gdje se nalazi i glasačko mjesto te mjesne zajednice, polomljeno više stakala. Odmah je na lice mjesta upućena policijska patrola, a o događaju je obavješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Trebinje koji je naložio da se izvrši uviđaj. Glasačko mjesto u Mekoj Grudi otvoreno je u 7 časova, a u toku je rad na pronalasku počinioca i dokumentovanja krivičnog djela “oštećenje ili oduzimanje tuđe stvari” – saopšteno je iz MUP-a.

Navode da je u 09.10 časova od strane predsjednika Opštinske izborne komisije Novi Grad zatvoreno glasačko mjesto u Suhači. Predsjednik OIK nije zahtjevao pomoć policije.

– Policijskoj stanici Istočna Ilidža prijavljena su tri slučaja na dva glasačka mjesta na području ove opštine. Naime, u 08.10 časova na glasačkom mjestu u Ulici Nikole Koljevića br.18 došlo je do kratke obustave glasanja iz razloga što je S.M. u glasačku kutiju ubacio popunjene glasačke listiće, a iz objekta iznio nepopunjene glasačke listiće. Kod lica su pronađeni nepopunjeni glasački listići, a isti je pozvan u prostorije PS I.Ilidža. Na istoj lokaciji u 08.50 časova došlo je od kratke obustave glasanja iz razloga što je lice S.T. pokušala da u glasačku kutiju ubaci popunjene glasačke listiće, a iz objekta da iznese nepopunjene listiće. Ista je pozvana u PS I.Ilidža radi davanja izjave – navodi se u saopštenju.

Na glasačkom mjestu u Ulici Ravnogorska br.147 u opštini Istočna Ilidža došlo je do kratke obustave glasanja iz razloga što je D.P.. u glasačku kutiju ubacio popunjene glasačke listiće, a iz objekta iznio nepopunjene glasačke listiće. Kod lica su pronađeni nepopunjeni glasački listići. Isti je pozvan u prostorije PS I.Ilidža, a kod lica su nađeni nepopunjeni glasački listići. O događajima je obavješten dežurni tužilac OЈT Istočno Sarajevo koji se izjasnio da se radi o KD “Izborna krađa”. U toku je dokumentovanje navedenih KD. – ističe se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da je u PU Ugljevik prijavljeno je da je u 09.19 časova na glasačkom mjestu Donje Zabrđe-Posavci lice B.M. polupao glasačku kutiju. O događaju je obavješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini koji se izjasnio da se lice liši slobode i da protiv istog dostavi izvještaj o počinjenom krivičnom djelu “Sprječavanje održavanja izbora i glasanja”.

– U 11.10 časova u gradskom parku u Doboju došlo je do okupljanja grupe lice, njih oko 200, koje je organizovali lideri opozicionih stranaka u Doboju. Lica su se razišla oko 12.00 časova – navodi se u saopštenju.

Navodi se da je u 11.10 časova u Policijsku stanicu Petrovo obratio se P.Ј. iz Petrova i prijavio da je neposredno prije prijave sa suprugom otišao na glasačko mjesto ali da su sa biračkog mjesta vraćeni, iz razloga što ih nema na biračkom spisku. Isti su se potom obratili nadležnoj opštinskoj Izbornoj komisiji, od kojih su dobili kopiju izjave, gdje su isti izjavili da zbog bolesti nisu u mogućnosti da glasaju na biračkom mjestu, te traže da glasaju putem mobilnog tima kod svoje kuće, a što isti negiraju da su tražili i potpisali. Po događaju su postupili policijski službenici PS Petrovo i obavijestili dežurnog tužioca OЈT Doboj, koji se izjasnio da se radi o KD “Falsifikovanja isprave”.

– U 09.45 časova Policijsku stanicu Nevesinje prijavilo je NN lice da se lice B.S. nalazi kao predsjednik biračkog mjesta “Kilavci 3” u O.Š. “Risto Proroković”, a da imenovana krši izrečenu mjeru stavljanja u izolacije u periodu trajanja maksimalne inkubacije zarazne bolesti sa danom isteka mjere do 20. 11. 2020. godine, a koju je imenovana bila dužna provesti na kućnoj adresi. O navedenom događaju obaviješten je dežurni tužilac OЈT Trebinje, koji je događaj kvalifikovao kao krivično djelo “Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije”, te naložio policijskim službenicima da preduzmu sve mjere i radnje u cilju dokumentovanja navedenog krivičnog djela – ističe se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da je u 10.55 časova u Policijsku stanicu Bijeljina 1 obratio se G.F. iz Bijeljine i prijavio NN lice da je u Ulici Neznanih Јunaka u Bijeljini, od njemu takođe nepoznatog lica uzeo 100 KM, što isti pretpostavlja da je u pitanju kupljeni glas, a sve se to odvijalo preko puta glasačkog mjesta u OŠ ”Knez Ivo od Semberije”.

Policijski službenici su postupili po prijavi, pronašli prijavljeno lice, koji je izjavio da jeste uzeo novac od svog prijatelja iz Bijeljine za prethodno prodatu trenerku i džemper. Radnici PS Bijeljina 1 su uzeli u rad navedeni događaj, upoznat je dežurni tužilac, koji je naložio da se na navedene okolnosti uzme izjava i da se dostavi izvještaj tužilaštvu o preduzetim mjerama  radnjama.

– U 11.15 časova policijski službenici PS Pale lišili su slobode S.N. iz opštine Pale iz razloga, što se prethodno u neposrednoj blizini glasačkog mjesta u Koran oglušio na zakonito izdato naređenje policijskog službenika da napusti prostor neposredne blizine glasačkog mjesta. Imanovanom uručen prekršajni nalog iz člana 24. Zakona o javnom redu i miru. Na navedenom biračkom mjestu došlo je do prekida glasanja u vremenu od 10.45 – 10.50 časova – navodi se u saopštenju.

MUP navodi da je u vremenu od 11.45 – 11.50 časova na glasačkom mjestu u opštini Istočna Ilidža, došlo je do prekida glasanja iz razloga što je lice B.M. opština Istočna Ilidža u glasačku kutiju pokušao da ubaci popunjene glasačke listiće a iz objekta da iznese nepopunjene listiće. Glasački materijal preuzeli pripadnici opštinske izborne komisije Istočna Ilidža. Lice pozvano u PS I.Ilidža radi davanja izjave na navedene okolnosti. O svemu obavjšeten OЈT I.Sarajevo koji se izjasnio da se radi o KD “Izborna krađa”.

– Policijskoj stanici Bratunac u 10.30 časova prijavljeno je da su dva lica narušila su javni red i mir fizičkim napadom ispred Doma penzionera u Bratuncu. Lice D.Ž.O. iz Bratunca, fizički je napao i odgurnuo D.S. iz Bratunca. Policijski službenici nastaviće sa daljim radom na dokumentovanju prekršaja iz čl.12 ZOЈRM-a – navodi se u saopštenju MUP-a.

Policijskoj stanici Bratunac u 11.15 časova prijavljeno je narušavanje javnog reda i mira ispred glasačkog mjesta Vihor između G.T. i M.M. oba iz Bratunca, obostranim grubim vrijeđanjem. Policijski službenici će nastaviti rad na dokumentovanju prekršaja po člana 8. ZЈRM.

– Policijska stanica Bratunac u 10 časova zaprimila je pisanu prijavu R.S., nezavisnog kandidata za načelnika opštine Bratunac koji prijavljuje kršenje Izbornog zakona.U 13,00 časova je isto lice prijavilo izbornu krađu i kršenje Izbornog zakona i kupovinu glasova od strane načelnika N.M., B.G. i K.G. i drugih. Upoznat OЈT Bijeljina koji je naložio dostavljanje izvještaja o preduzetim mjerama i radnjama – navodi se u saopštenju.

MUP podsjeća da zbog održavanja lokalnih izbora, lokacije za izdavanje ličnih dokumenata MUP-a Republike Srpske (referati ličnih karata, prebivališta, boravišta i ЈMB, uključujući akviziciju) rade danas, 15.novembra do 19.00 časova.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime