Iz MUP-a ističu da je u skladu sa usvojenim planom nabavki za ovu godinu nabavljeno 20 putničkih vozila “škoda” i četiri upotrebljavana vozila za potrebe rada policijskih službenika, ukupne vrijednosti 891.000 KM, što je u skladu sa raspoloživim sredstvima, budući da je planom predviđeno 900.000 KM.

Ministarstvo podsjeća da je Zakonom o javnim nabavkama propisano da ugovorni organ može započeti postupak nabavke ako je ona predviđena u planu nabavki ili kada ugovorni organ donese posebnu odluku o pokretanju postupka.

“Komentar o probijanju budžeta nije osnovan, niti je tačan. Nije tačan navod da je riječ o hitnoj i tajnoj nabavci i isporuci. Na osnovu zaključka Vlade Republike Srpske od 30. maja, kao i odluke Vlade o izmjenama odluke o određivanju prioritetnih projekata iz programa javnih investicija Srpske za finansiranje iz budžeta u 2018. godini sa raspodjelom sredstava, kojom MUP-u pripada 1.000.000 KM, ministar je 12. juna donio posebnu odluku o pokretanju postupka nabavke putničkih kombi vozila u procijenjenoj vrijednosti 975.000 KM, u svrhu rješavanja migrantske krize”, ističe se u saopštenju MUP-a Srpske.

U saopštenju se dodaje da je u konkretnom slučaju sproveden otvoreni postupak, objavljen na način propisan zakonom, čija vrijednost prelazi međunarodni vrijednosni razred, pa je rok za otvaranje ponuda bio 45 dana, a ugovoreni rok isporuke je 120 dana.

“U vezi sa komentarom povodom izgradnje Centra za obuku u kompleksu Zalužani navodimo da sredstva nisu probijena ni na ovim stavkama. Vlada Republike Srpske je donijela odluku o usmjeravanju 3.300.000 KM za nastavak adaptacije, izgradnje i opremanja objekta u kompleksu Zalužani”, poručuju iz MUP-a Republike Srpske.

Tekst portala Žurnal.info pod nazivom “Čuvar reda u Republici Srpskoj: Lukač nezakonito probio budžet za više od 600.000 KM” preuzeo je portal BN televizije.