Domaćin sastanka, predsjednik mostarskog SDP-a Arman Zalihić izjavio je da dogovora o gradonačelniku nema i da tri bloka, odnosno Koalicija za Mostar /SDA, SBB, DF/, HDZ BiH i BH blok /SDP i Naša stranka/ imaju svoje kandidate.

– Mislim da će ovoga puta brže biti izabran gradonačelnik jer je stav da oni čiji kandidat u prvom ili drugom krugu ne dobije podršku ne prave blokade i da Gradsko vijeće krene s radom u punom kapacitetu da bi se rješavali problemi koji čekaju osam godina – rekao je Zalihić.

On je najavio da će SDP na prvoj sjednici Gradskog vijeća tražiti formiranje kluba Ostalih, te izbor jednog vijećnika iz reda Ostalih u rukovodstvo Gradskog vijeća.

Irma Baralija iz Naše stranke rekla je da je atmosfera na sastanku bila konstruktivna i da je postignut konsenzus da grad ne bude u bezvlašću.

– Spremni smo da radimo, mnogo je mlađih lica i hoće da se radi na kvalitetu života Mostaraca – navela je Baralija.

Baralija je naglasila da je ona kandidat Naše stranke za gradonačelnika Mostara, a da se o tome čeka stav SDP-a, koji će biti poznat sutra uveče.

Kandidat Koalicije za Mostar za gradonačelnika Zlatko Guzin rekao je da nije zadovoljan rezultatima sastanka jer nije postignut dogovor čak ni o tome da se gradonačelnik bira javnim glasanjem.

– Usaglasili smo se da će na prvoj sjednici biti izabrano rukovodstvo Gradskog vijeća. To je jedino što je rezultat ovoga sastanka. Mislim da će trebati još mnogo razgovarati da bi se nešto postiglo u Mostaru – ocijenio je Guzin.

Kandidat HDZ-a za gradonačelnika Mario Kordić rekao je da se svi slažu da je potrebno raditi na poboljšanju uslova života u Mostaru, ali da se zapinje kod izbora gradonačelnika.

Prema njegovim riječima, bilo bi puno jednostavnije da se gradonačelnik bira direktno, “ali pravnici kažu da je za to potrebno mijenjati i Ustav Federacije BiH”.

– Poruka koju želimo poslati sa sastanka jeste da je ovo način kako se u civilizovanom svijetu rješavaju problemi i da svako ima spremnosti i volje da sjedne za sto i rješava probleme. Nadam se da će u petak biti mudrosti i pameti da izaberemo rukovodstvo Mostara, jer čeka nas mnogo posla – dodao je Kordić.

Kordić je naglasio da su sve stranke u Gradskom vijeću partneri HDZ-a BiH i da on očekuje podršku svih vijećnika za gradonačelničku poziciju.

– Јa bih bio sretan da se ovakvi razgovori nastave u Gradskom vijeću, a ne da se dijelimo u blokove, stranačke ili nacionalne, mislim da je dosta s tim. Očekujem podršku svih vijećnika – naveo je Kordić.

On je dodao da ne može da kaže da li je to realno, ali je izrazio nadu da će razgovori dovesti do toga da u petak ili u nekom razumnom roku bude izabran gradonačelnik.

Što se tiče izmjena Statuta grada Mostara koje su u junu prošle godine usaglasili SDA i HDZ, Kordić je ocijenio da to pitanje treba riješiti, ali da ne smije biti prepreka za rješavanje drugih pitanja.

Slaven Bevanda iz Hrvatske republikanke stranke objasnio je da klubovi naroda u Gradskom vijeću predlažu kandidate za rukovodstvo gradskog vijeća i da se zajedno glasa na način da kandidat s najvećim brojem glasova postaje predsjednik Gradskog vijeća, a ostala dvojica zamjenici.

U slučaju izbora gradonačelnika iz istog naroda ide se u ponovni izbor predsjednika Vijeća.

Stranke za sada nisu željele govoriti o imenima za rukovodstvo Gradskog vijeća.