Foto: Ömer Yasin Ergin - Anadolu Agency, arhiva

„Sjedinjene Američke Države su poslednjih nekoliko godina bile najbliži saveznici Kurda. Na kraju su napustile Kurde i zapravo ih izdale. Sada preferiraju da ostave Kurde na granici i gotovo da ih prinude da se bore protiv Turaka“, rekao je Peskov.

Prema njegovim rečima, apsolutno je očigledno da ako se kurdske oružane formacije ne povuku, „onda će odatle morati da odu sirijski graničari i ruska vojna policija“.

„I faktički će preostale kurdske formacije pasti pod točkove turske vojske“, naglasio je Peskov.

Turska operacija u Siriji

Turska od 9. oktobra vodi operaciju „Izvor mira“ u Siriji. Ankara je saopštila da su dejstva turske vojske usmerena protiv Radničke partije Kurdistana i terorističke organizacije DAEŠ. Američki predsednik Donald Tramp je 7. oktobra saopštio da su američke trupe počele da se povlače sa severoistoka Sirije.

Kurdi i Damask su zaključili sporazum o zajedničkom suprotstavljanju Turskoj, a sirijska vojska je prebačena do severne granice i zauzela je nekoliko gradova koje su ranije kontrolisali Kurdi, uključujući Raku.

Vašington i Ankara su nakon toga, 17. oktobra, objavili da su se dogovorili da zaustave vojnu operaciju Turske na 120 sati i povuku kurdske snage na 30 kilometara u unutrašnjost Sirije, kako bi se stvorila tampon-zona koju Ankara namerava da kontroliše samostalno. Rok za prekid vatre okončan je u utorak 22. oktobra u 22 časa.