Foto: RTRS

Arnaut se rukovodio striktnim odredbama Poslovnika Predstavničkog doma, koje nalažu da se pitanja i inicijative članovima Savjeta ministara dostavljaju “podsredstvom predsjedavajućeg Doma”, kao i da je predsjedavajući Doma u takvim slučajevima obavezan pitanja proslijediti “onome kome je upućeno”.

S obzirom na ove eksplicitne i nadasve jasne odredbe Poslovnika, Arnaut je bio prisiljen da zamoli Denisa Zvizdića, u svojstvu predsjedavajućeg Doma, da sam sebi, u svojstvu predsjedavajućeg Savjeta ministara, proslijedi Arnautova poslanička pitanja, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

S tim u vezi, Arnaut je uputio urgenciju na dostavu odgovora na pitanja koja je Zvizdiću ranije postavio posredstvom bivše predsjedavajuće Doma Borjane Krišto, a koja se odnose na neprimjereno korištenje zvučne i svjetlosne signalizacije vozila koja Zvizdić koristi i koja su u njegovoj pratnji /nejasnom je u kom svojstvu ostvaruje pravo na navedenu pratnju/, suprotno dobroj praksi zemalja EU i drugih demokratskih država, ističe se u saopštenju.

Arnautovo poslaničko pitanje glasi: Da li ćete naložiti da vozila u kojim se nalazite, kao i ona u Vašoj pratnji, ne koriste zvučnu i svjetlosnu signalizaciju osim u izuzetnim situacijama, te da li ćete naložiti da ta vozila poštuju sve saobraćajne propise /uključujući da se ne ubacuju ispred drugih vozila na navedenoj raskrsnici/?

“Prilikom dolaska – pješice – na prijem prošle sedmice, a koji je održan u rezidenciji ambasadora u starom dijelu grada, u izuzetno uskoj, jednosmjernoj ulici, kolona Vaših vozila /ukupno tri/ je prošla tik pokraj mene, sa upaljenim rotacijama, signalnim svjetlima ispod haube, te uz povremeno paljenje zvučne signalizacije iako u ulici u tom trenutku nije bilo drugih vozila u pokretu. Brojne zvanice, uključujući brojne strane diplomate, koje su na prijem takođe pristizale pješice su se na svaki zvuk sirena prenule.

Identičan prizor kada su Vaša vozila u pitanju sam često primjetio niz Dalmatinsku ulicu, te pri skretanju sa ulice Maršala Tita na ulicu Vrbanja, u pravcu zgrade Parlamentarne skupštine BiH.

Ovakvo ponašanje nanosi štetu ugledu BiH kada mu prisustvuju strane diplomate u čijim zemljama takvo ponašanje zvaničnika nije prihvatljivo i da iritira građane”, navodi se u Arnautovom obrazloženju pitanja.

Bilo kakav odgovor da je riječ o procjeni službi i da se ne bavite ovim pitanjima, kaže Arnut, nije prihvatljiv.