Foto: SRNA

Po tom osnovu, Republika Srpska je samo u prva tri mjeseca ove godine izgubila 22 miliona maraka, istakao je Višković i naglasio da bi, ukoliko bi se ovakvo stanje zadržalo do kraja godine, Srpska izgubila oko 100 miliona maraka.

Republika Srpska uskoro bi mogla tužiti Upravu za indirektno oporezivanje i Federaciju BiH u koju su se prelila sredstva, koja su novom raspodjelom sredstava od UIO trebala biti dodijeljena Republici Srpskoj, najavio je predsjednik Vlade. Kaže, značajna su i sredstva u Elektroprenosu BiH – oko 150 miliona maraka ne može biti raspodijeljeno, jer je kompletna uprava tog zajedničkog preduzeća, već 15 mjeseci u statusu vršioca dužnosti. Neformiranje vlasti na zajedničkom nivou za Viškovića je primjer nefunkcionalnosti BiH.

– Izgleda da se Republika Srpska najviše bori za očuvanje dejtonske BiH. Svi oni koji se kunu u tu istu BiH čine sve da nestane te BiH. Prema tome, mi iz Republike Srpske im želimo uspjeh na tom njihovom putu. Mislim da će i nas riješiti nekih muka i problema – rekao je predsjednik Vlade Republike Srpske

U intervjuu za Televiziju Pink, Višković je komentarisao i prvih 100 dana rada svog kabineta. Kaže, to je mali period za ocjenjivanje učinka ministara, ali nakon šest mjeseci od onih koji ne ispune rezultate tražiće da odu. Veća produktivnosti privrede i posljedično povećanje plata, održiv zdravstveni sistem, efikasan javni sektor, obrazovni sistem i tržište rada po mjeri privrede, poboljšanje demografske slike, digitalizacija i kvalitetnija međunarodna saradnja glavni su ciljevi.

– Nema ni jedna od tih sedam mjera koje smo mi kroz ekspoze i rad na terenu promovisali, da smo nešto preskočili i da nešto nismo započeli – naveo je premijer Srpske.

Јedan od prioritetnih ciljeva, rasterećenje privrede, značajno bi moglo biti umanjeno prihvatili se nova mjera koju Vlada planira. Prijedlog je da – svim poslodavcima koji povećaju plate radnicima, 70 odsto od uplaćenih poreza na ime tog povećanja bude vraćeno.

– To onda u suštini znači da u konačnom idemo ka krajnjem cilju koji smo kao dakav promovisali, da idemo na smanjenje ukupne stope opterećenja. Mi ovim vraćanjem iznosa od povećanja plate faktički smanjujemo to opterećenje – zaključio je Višković.

Upravo taj prijedlog prezentovao je i Aleksandru Vučiću i Ani Brnabić, pa bi on mogao jednim dijelom da bude prepisan i u Srbiji najavio je Višković. Sumirajući dosadašnja ulaganja Srbije u opštine u Srpskoj, Višković je istakao da je zvanični Beograd u sve opštine do sada uložio ukupno oko 60 miliona maraka. O realizovanim, ali i budućim projektima sa srpskim državnim vrhom početkom maja trebali bi razgovarati svi gradonačelnici i načelnici opština na sastanku koji će najvjerovatnije biti održan u Bijeljini, a kojem će prisustvovati i najviši zvaničnici Republike Srpske.