Foto: RTRS

Dodik je nakon sastanka, na kome je predstavljena naučnoistraživačka studija “Demografski razvoj i populaciona politika Republike Srpske – analiza stanja i prijedlog mjera”, rekao novinarima da su institucije Republike Srpske do sada sprovele niz mjera s ciljem unapređenja stanja u oblasti demografske politike.

On je naveo da je u narednom periodu u planu da, u saradnji sa lokalnim zajednicama, predškolsko obrazovanje bude besplatno.

Dodik smatra da Republika Srpska i Srbija moraju raditi zajednički na utvrđivanju mjera u oblasti demografskog razvoja i populacione politike.

“Sa Srbijom smo radili na formiranju Fonda koji je podsticao mlade preduzetnike do 35 godina koji su mogli da dobiju 50.000 KM i nastavićemo da ovo radimo. Moramo da damo opštu društvenu i političku podršku ovom pitanju, koje će biti jedna od tema sjednice Glavnog odbora SNSD-a”, rekao je Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a.

Prema njegovim riječima, cilj ove studije jeste da se na sveobuhvatan način pristupi problemu nataliteta i sistematizuju sve mjere pronatalitetne politike.

“Ovim pitanjem se moramo baviti mnogo ozbiljnije, a studija mora biti jedan od najvažnijih dokumenata u našem društvu. Kreditna podrška bračnim parovima biće dio mjera, a to znači da će svaki novi bračni par dobiti dio sredstava od lokalne zajednice, a dio od institucija Srpske. Dio kredita bio bi otpisan nakon rođenja djeteta, a u cijelosti bi bio otpisan ako bude rođeno troje djece”, precizirao je Dodik.

On je napomenuo da je neophodno utvrditi ukupan broj djece za predškolsko obazovanje kako bi bila pronađena sredstva za besplatno obrazovanje.

“To je mjera koju bi mogli sprovesti u naredne tri do četiri godine, a u saradnji sa lokalnim zajednicama i kompanijama”, rekao je Dodik.

Naučnoistraživačku studiju “Demografski razvoj i populaciona politika Republike Srpske – analiza stanja i prijedlog mjera” je, na inicijativu predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović, izradio Ekspertski tim kojim je rukovodio Draško Marinković.

Sastanku su osim Dodika, prisustvovali Cvijanovićeva, predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković, ministri u Vladi koji čine Savjet za demografsku obnovu, te članovi Ekspertskog tima.

Studija predstavlja pregled stanja u oblasti demografske politike u Srpskoj, kao i prijedlog opštih mjera za unapređenje stanja u ovoj oblasti, koje bi trebalo da budu predmet realizacije nadležnih institucija Republike Srpske.

Članovi Ekspertskog tima su najistaknutiji stručnjaci iz oblasti demografije, reproduktivnog zdravlja i socijalne zaštite Branislav Đurđev, Mirjana Rašević, Mirjana Bobić, Milimir Mučibabić i sociolog Jovanka Vuković.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime