screenshot

Dvadesetdevetogodišnji Maksim Božić, rođen u Bijeljini, kao dijete razvedenih roditelja, sa majkom muslimankom preselio je u Beč. Tamo je promijenio vjeru i ime, i kao Mirza Gradaščević ili Abu Muhamed, postao dijelom vehabijskog pokreta.

Nakon izdržavanja zatvorske kazne zbog više krivičnih djela iz Austrije je protjeran 2008. godine i u bh. “rasadniku vehabizma” pronašao pogodno tlo. I u Beču, i po Maoči, i Sarajevu, “družio” se i sarađivao sa Mevlidom Јašarevićem, teroristom presuđenim zbog napada na ambasadu SAD u Sarajevu 2011. godine. I dok je Јašarević izdržavao 15-godišnju zatvorsku kaznu u Zenici, Božić ili Gradaščević je u sarajevskom naselju Pofalići u porodičnoj kući, takođe prethodno višestruko osuđivanog Edina Hastora zvanog Amidža, planirao terorističke napade na sjedište SIPA u Istočnom Sarajevu i MUP-a Tuzlanskog kantona i to na godišnjicu obilježavanja ubistva vojnika ЈNA na Brčanskoj Malti.

Preduprijeđeni su u aprilu prošle godine, nakon što je njihovu gnusnu nakanu u kancelariji u Tuzli, SIPI otkrio svjedok i poznanik osuđenih. U Hastorovoj kući, u kojoj se nalazi i improvizovani paradžemat, policija je pronašla ručne bombe, automatsku pušku, više od 400 metaka, granate… Јašarevićeva ručno pisana pisma, uputstva za pravljenje improvizovanih bombi, propagandni materijal i zastave tzv. Islamske države, video materijal pripreme i terorističkog napada u Parizu, kao i oporuke pariskih terorista. Sličnu, o pripremi za smrt u “džihadu” namjeravao je da snimi i Božić ili Gradaščević. Namjeravao je i da kupi još oružja veće razorne moći. I sve je dokazano, nema dvojbi sudija Anđelko Marjanović.