– Ruska Federacija kao svjedok i garant Dejtonskog sporazuma je strana zainteresovana za poštovanje odredaba jednog od najvažnijih dokumenata međunarodnog prava. To Republiku Srpsku učvršćuje u uvjerenju da je na pravom putu kada je riječ o zaštiti njene autonomije i nadležnosti. Otuda jasna podrška predsjednika Putina Miloradu Dodiku i patriotskim snagama u Republici Srpskoj s ciljem daljeg razvijanja korisne i plodne saradnje – istakao je Mitrović za Srnu.

Savjetnik srpskog člana Predsjedništva naglasio je da višegodišnja ekonomska, kulturna, obrazovna, medicinska, kao i politička saradnja u svjetskim forumima, a pogotovo u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, čiji je Rusija stalni član, omogućava Republici Srpskoj da se odupire kršenju Dejtonskog sporazuma od visokih predstavnika i OHR-a i nasrtajima političkog Sarajeva na opstanak Srpske.

– Nažalost, one druge snage u Republici Srpskoj ostvaruju saradnju upravo sa onima koji bi da unište Srpsku. Te stranke bi glasale za članstvo BiH u NATO paktu i okruživanje Srbije. Zato je Republika Srpska u skladu sa svojom Rezolucijom o zaštiti ustavnog poretka i vojnoj neutralnosti i cijeneći principijelnu podršku Rusije, spriječila uvođenje sankcija Rusiji. Nakon izbora 2. oktobra, saradnja Republike Srpske sa Ruskom Federacijom biće još intenzivnija – poručio je Mitrović.