– Mislim da će posjeta Erdogana otkloniti i posljednje nedoumice u vezi s ovim projektom, ako ih neko u BiH još ima – rekao je za sarajevski Dnevni avaz Mitrović, koji će biti jedan od učesnika sastanka sa predsjednikom Turske.

Prema njegovim riječima, ovo je prilika da Erdogan svojim prisustvom i autoritetom ukaže domaćim političarima da je Turska zainteresovana za ovaj projekat i da očekuje od BiH da uradi svoj dio posla.

Mitrović je dodao da je juče imao sastanak s predstavnicima turske kompanije Tašjapi s ciljem dogovora pitanja koja su preduslov za početak samih radova.

– Naime, kompanija Tašjapi je uputila draft ugovora prema Autoputevima Republike Srpske jer je jedini dio dionice koji je u ovom trenutku spreman za projektovanje, onaj od Rače do Bijeljine – objasnio je Mitrović.

On je nave da je, prema njegovim informacijama, prekjuče održan sastanak predstavnika resornog ministarstva iz Turske i federalnog premijera Fadila Novalića, na kojem je razgovarano o stvaranju preduslova za izgradnju dionica od Brčkog prema Žepču, odnosno dijela auto-puta koji prolazi kroz Federaciju BiH.

Mitrović je izrazio spremnost da kao ministar u Savjetu ministara učestvuje u ovoj priči i u FBiH, pa čak i da se finansira izrada idejnog projekta i studije izvodljivosti za dionice od Brčkog prema Sarajevu i onda od Sarajeva prema granici sa Srbijom.

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara podsjetio je da je Republika Srpska prva krenula u rješavanje pitanja trase od mosta na Savi prema Bijeljini.

– Ne znam zašto to isto nije urađeno u FBiH, a na to pitanje treba da odgovaraju nadležni u tom entitetu. Planiram sljedeće sedmice sastanak sa premijerom Novalićem, upravo da vidimo na koji način možemo ubrzati procese – rekao je Mitrović.

On je istakao da je povezivanje Sarajeva i Beograda auto-putem zajednički interes svih u BiH i naglasio da ne želi da vjeruje da se ovaj projekt opstruiše iz političkih razloga u FBiH.VIJESTI IZ ISTE RUBRIKE