Foto: RTRS
“Kada je riječ o ovim bitkama, istakao bih da se narod ovih krajeva aktivno uključio u odbranu slobode i nije se iseljavao”, rekao je novinarima Savčić, nakon polaganja cvijeća i pomena kod centralnog spomenika poginulim borcima Nevesinja u odbrambeno-otadžbinskom ratu.
On je napomenuo da borci danas nisu zadovoljni svojim položajem, ali i da nisu izgubili ništa od stečenih prava.
“Ubijeđen sam da ćemo do kraja godine poboljšati položaj boračke populacije, povećati invalidnine i borački dodatak. Gorući problem ostaje zapošljavanje demobilisanih boraca, ali imamo obećanja da će biti poboljšan položaj i ove kategorije”, rekao je Savčić.
Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je da je srpska istorija puna buna, ratova, ustanaka, ali i velikih bitaka i pobjeda.
“Za Mitrovdan 1992. i 1994. godine desile su se velike bitke u kojima je sačuvano ne samo Nevesinje, već i istočna Hercegovina i Republika Srpska. Namjera neprijatelja bila je da osvoji cijelu istočnu Hercegovinu i protjera srpski narod”, naveo je Milunović.
On je istakao da se čini sve da položaj boračke populacije bude poboljšan.
Komandant Trećeg batoljana Nevesinjske brigade Milenko Lalović naglasio je da je u dva Mitrovdana sačuvana teritorija istočne Hercegovine.
“Sa drugim borcima širom Republike Srpske uspjeli smo da napravimo prvu srpsku državu sa lijeve strane Drine. Ono što sada treba imati na umu i što je glavna poruka borcima i narodu jeste da se ta borba nije završila i da je sada treba voditi mudrije i drugim oružjem. Moramo i dalje ostati čvrsto na braniku otadžbine, jer su nam to u amanet ostavili naši poginuli koje ne smijemo zaboraviti. NJihova žrtva će biti uzaludna ako ispustimo Republiku Srpsku”, naglasio je Lalović.
Načelnik opštine Nevesinje Milenko Avdalović naglasio je da se u Nevesinju Mitrovdan obilježava na posebno svečan način, te da je ove godine organizovan dvodnevni program proslave.
“Svaki Nevesinjac i Hercegovac na Mitrovdan ima poseban osjećaj i pomiješana osjećanja radosti i tuge. Radosti što smo stvorili Republiku Srpsku, tuge jer je cijena skupo plaćena – samo za dvije mitrovdanske ofanzive poginula su 64 borca, a oko 1.000 je ranjeno. Prošlo je 27 godina, život se polako vraća, nastojimo da pomognemo porodicama poginulih, trudimo se zajedno sa republičkim vlastima i mislimo da je perspektiva u Nevesinju i Republici Srpskoj dobra”, rekao je Avdalović.
Obilježavanje Mitrovdana – Dana opštine Nevesinje i slave Boračke organizacije Republike Srpske počelo liturgijom koja je jutros služena u Sabornom hramu Vaznesenja Gospodnjeg nakon čega je održana svečana sjednica Skupštine opštine na kojoj su zaslužnim pojedincima uručena najviša opštinska priznanja.
Održana je i svečana akademija na kojoj je besjedio predsjednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić.
Mitrovdan se sa posebnim poštovanjem obilježava u Nevesinju, jer je u dvije mitrovdanske bitke iz 1992. i 1994. godine odbranjeno Nevesinje i Hercegovina.
U Mitrovdanskoj bici 1992. godine poginula su 42 borca ove brigade koju su činili uglavnom borci iz Nevesinja i doline Neretve, a ranjeno ih je 750. Samo na Mitrovdan 1994. godine poginula su 22 borca, dok ih je 140 ranjeno.
Prva Mitrovdanska bitka jedna je od najvećih u odbrambeno-otadžbinskom ratu jer je 3.500 pripadnika Nevesinjske brigade pobijedilo pet puta jače jedinice sastavljene od Hrvatske vojske, Hrvatskog vijeća odbrane i takozvane Armije BiH koje su sa 15.000 vojnika i praćene jakom artiljerijom krenule na Nevesinje s ciljem spajanja sa Dubrovnikom i izlaska na jugoslovensku granicu.
Život za odbranu Republike Srpske dalo je 476 boraca Nevesinjske brigade koju su činili borci iz Nevesinja i doline Neretve.
Opština Nevesinje ove godine dvodnevnim programom uz obilježavanje Mitrovdana, Dana opštine, obilježava i 800 godina od prvog pominjanja Nevesinja, kao i osam vijekova Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.