Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Mitropolit Porfirije ocenio je da su navodi objavljeni u nekim beogradskim medijima “glasine neutemeljene na činjenicama”.

“To su manipulacije, od A do Ž. Ne vidim tome i takvom pisanju ni razlog, ni povod, niti razumem potrebu da se javnost bavi glasinama koje nemaju utemeljenja u činjenicama. Ne znam u čijem je to interesu”, rekao je mitropolit agenciji Hina.

On je rekao da veruje da “postoje različiti pojedinačni i drugi interesi i unutar Srpske pravoslavne crkve i na političkoj sceni”, ali da on “niti jeste, niti želi da bude deo tih krugova”.

“Znam šta je moj posao i koje su moje duhovne i ljudske obaveze. Tako sam se ponašao dosada, tako će biti i ubuduće, šta god ko pisao ili mislio, spominjući moje ime u bilo kom kontekstu”, poručio je mitropolit.

On je ponovio ocenu da je reč o manipulisanju glasinama, bez verodostojnosti i činjenica.

“Dakle, reč je o najobičnijem manipulisanju glasinama, a ne o izvorima u čiju se verodostojniost i pouzdanost može uzdati ijedan zdravomisleći čitalac dnevne štampe i internet portala, i uopšte medija – ovih i ovakvih kakvi su danas”, istakao je mitropolit Porfirije Perić.

Pojedini mediji u Beogradu objavili su da se unutar SPC vodi “borba za tron patrijarha” i da je napade ne pojedine episkope SPC pokrenula grupa vladika predvođena porparolom SPC Irinejom Bulovićem, u nameri da se oslabe uticajni arhijereji i stvori prostor da budući poglavar SPC bude mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić.