Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije opet je pozvao predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da se krsti.

Mitropolit Amfilohije je rekao da Đukanović tek kada “postane član Crkve Božije, da bi mogao da govori o Crkvi, a ne samo da bude nosilac bezbožne bratoubilačke ideologije”.

“Ja bih mu preporučio da se on prvo krsti u ime Oca i Sina i Duha Svetoga, da postane član Crke Božije, a ne samo nosilac ideologije koja je izrasla iz bezbožne titoističke ideologije, bratoubilačke ideologije – da bi onda mogao da govori o Crkvi. I da ne koristi položaj na kome se nalazi, da ne manipuliše sa Crkvom Hristovom koja, evo, kroz vjekove, pored svih gonjenja i progona, i svih pokolja, opstala i ostala. I opstaće. Neće vrata pakla Crkvi Božjoj odoljeti”, rekao je mitropolit Amfilohije.

On je danas služio liturgije u crkvi Svetog Spiridona u Đenovićima.

Komentarišući opredjeljenje Đukanovića za autokefalnu crkvu, mitropolit Amfilohije je dodao “da je sramno to što predstavnici države Crne Gore pokušavaju da nametnu narodu Božjem, Crkvi Božjoj sektu koja je nepostojeća u istoriji”.

“Jeste da se Mitropolija po ustavu kralja Nikole iz 1905. godine nazivala autokefalnom, ali niko nikada nju nije proglasio autokefalnom. Prije svega, šta to znači autokefalna. Jedna zajednica, mora, prije svega, da bude Crkva Božja da bi onda mogla da ima i svoju samostalnu organizaciju. Kako može neka zajednica, koja se skuplja na drumovima i po ulicama, i na trgovima Josipa Broza, da bude Crkva“, upitao je mitropolit Amfilohije.

On je rekao da se u Crnoj Gori “povampiruje bratoubilaštvo iz Drugog svjetskog rata”.

“Bratoubilaštvo je bilo ono što se danas povampiruje, jer je brat ubijao brata. Na tom bratoubilaštvu graditi društvo, zajednicu ljudsku, na tom duhu bratoubilaštva, a posebno na tome graditi crkvu, to samo mogu ljudi koji nijesu poznali istinu, koji ne znaju šta je Crkva Božja. To nije Crkva – to je demonska zajednica”, kazao je mitropolit Amfilohije.

Dodao je da su patrijarsi carigradski, ruski, jerusalimski, aleksandrijski, antiohijski svojim dolaskom u Crnu Goru “posvjedočili koja je istinita Crkva u Crnoj Gori”.

Kazao je i da država u ovom trenutku traži od preko 50 monaha i monahinja da napuste Crnu Goru.

“Nasljednici bratoubica i bogoubica sad, u dvadeset i prvom vijeku progone one koji nijesu rodom iz Crne Gore. Nikada se to nije događalo, ni pod jednom okupacijom, a danas se to događa. To moram da kažem danas ovdje na ovaj sveti praznik, i volim da to čuju svi na koje se odnosi”, poručio je mitropolit Amfilohije.