Amfilohije je nakon opela poručio da sada „ispraćemo jednu od najuglednijih ličnosti Crne Gore koja je bila na njenom čelu u presudnim vremenima“.

„Nije bilo lagano nositi taj krst koji je on ponio na svojim plećima“, rekao je mitropolit Amfilohije i dodao da Bulatović nije podlegao iskušenjima kojima svi podležemo, a to su vlastoljublje i slavoljublje.

„Sačuvao je Momir Bulatović svoj obraz. U najtežem trenutku nije izgubio svoju dušu nego je sačuvao“, poručio je on.

Afilohije je rekao da je Bulatović ostao veran svom rodu i narodu.

„Sačuvao je čist obraz Momir Bulatović i to je od ogromnog značaja ne samo za njega nego i za CG“, rekao je on.

Prethodno je na gradskom groblju „Čepurci“ u Podgorici više hiljada ljudi izjavilo saučešće porodici Momira Bulatovića.

Građani su pristizali iz svih krajeva Crne Gore i Srbije. Poslednju poštu Bulatoviću su odali i Nikola Šainović,bivši potpredsjednik vlade SR Jugoslavije, potpredsjednik SPS-a Predrag Marković, advokat Zdenko Tomanović, brojni politički predstavnici Crne Gore.

Na čelu srpske delegacije je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, a u njegovoj pratnji je ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Bingulac.

Vulin je rekao da je Momir je zaslužio zahvalno sećanje.

„Kad je počeo rat, bio je uz svoj narod. Kad su počele podele, bio je uz svoj narod. Srbija pamti dobro. Ovo je gubitak za srpski narod“, rekao je Vulin.

Andrija Mandić govorio je ispred kapele na podgoričkom groblju.

„Moram da se oprostim od državnika, brata i prijatelja. Ono što će istorija morati da prizna je državno rukovodstvo u kojem je bio Momir, prvo pružilo otpor okupaciji Balkana i bankarskom fašizmu. Nažalost, Momir neće dočekati slobodu koja dolazi u Evropu i svet, a za koju se borio.“

Šainović je izjavio da je Momir Bulatović bio stub časti i poštenja.

„Lako je biti tu kad je dobro. Momir je bio s nama kad je bilo najteže. U Dejtonu, kad su nas bombardovali, kad je usvojena Rezolucija 1244, kad je trebali braniti Miloševića u Hagu… Momir je ostao stub časti i poštenja. Zato mu mi izražavamo najdublje poštovanje. Ličio je na sebe. Bio dosledan. To je njegova najveća vrednost. Mislim da će posle njega ostati krilatica — dosledan kao Momir Bulatović“, istakao je Šainović.

Komemoracija povodom smrti prvog izabranog predsjednika Crne Gore i bivšeg predsjednika Savezne vlade SR Jugoslavije Momira Bulatovića održana je u Srpskoj kući u Podgorici.