Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije (foto: Јovan D. Radović)

U toku Liturgije Vladika je u Svetu tajnu braka uveo mladence Milovana i Danijelu i Veselina i Aleksandru.

Vladika je takođe odslužio pomen upokojenoj igumaniji ovog manastira Evlaliji.

U liturgijskoj besjedi nakon čitanja Јevanđelja Mitropolit crnogorsko-primorski je rekao da su svi slovenski narodi preko Svetih Kirila i Metodija primili vjeru Hristovu.

– I krstili se u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i postali prosvećeni narodi zahvaljujući njima i njihovim učenicima Naumu, Klimentu, Savi, Angelariju u Gorazdu. To je živo predanje koje traje vjekovima na slovenskom jeziku i propovijedanje blage vijesti Hristove na tom jeziku Božjem – rekao je Vladika Amfilohije.

Vladika je podsjetio da rimski papa nije prihvatio tada slovenski prevod Svetog pisma i da je to tako na Zapadu ostalo sve do najnovijih vremena.

– Ali je na Istoku pravoslavnom već, eto, u to vrijeme prevedeno na slovenski jezik. I blagodareći tome mi smo ovdje postali pravoslavni hrišćani vezani za pravoslavni Istok, za Konstantinopolj, za sveti grad Јerusalim i za Svetu goru. I do Svetoga Save, ali naročito poslije Svetoga Save, koji je saglasno tom kirilo-metodijevskom predanju nastavio to sveto djelo – rekao je on.

Vladika se pomolio Bogu da se današnji vlastodršci, koji gaze zavještanja krštenih vladara i u ime države pokušavaju da otmu crkvenu imovinu, vrate pameti i kirilo-metodijevskom predanju.

– Da se vrate, klimento-naumovskom predanju, predanju Svetoga Save, predanju Crnojevića, predanju svetih Petrovića. Da se vrate tom predanju i tom jeziku na kome je pisan i obodski Oktoih – tome jeziku i tome pismu – poručio je Mitropolit Amfilohije.

Nakon Liturgije manastirski hram je ophodila Litija. Vladika je služio pomen i bratonožićkom vojvodi Peju Stanojevu, a mladencima je poklonio po primjerak ikone Bogorodice Filerimske.

Izvor: mitropolija.com