Foto: SRNA

“Naš dogovor jeste da uradimo sve što je u našoj moći da očuvamo mir i političku stabilnost”, istakao je Vučić.

On je dodao da je Dejtonski sporazum od istorijskog značaja jer je to bilo jedino moguće rješenje u kojem su svi gubili i pomalo dobijali.

“Jedino je takav sporazum mogao da garantuje i očuva mir u BiH. Srbija će prihvatiti svaku odluku sa kojom se saglase tri naroda u BiH, a nas najviše interesuje stav srpskog naroda i njega ćemo slediti. Dva naroda ne mogu ništa da nametnu jednom narodu, nikakve planove ili ideje, niti to može da učini bilo ko sa strane bez saglasnosti sva tri naroda”, naglasio je Vučić.

Nakon sastanka sa Dodikom, Vučić je rekao da će 29. januara doći u Drvar /Federacija BiH/, gdje će biti otvoren pogon fabrike “Jumko” i podružnica Komercijalne banke iz Srbije.

On je dodao da je zajednička obaveza rukovodstva Srbije i Srpske da uradi sve što može da pomogne srpskom narodu na tom području, navodeći da će ti ljudi lakše živjeti.

“Tog dana biću gost /Milorada/ Dodika ne samo u Drvaru, već i u Mrkonjić Gradu kako bismo sagledali šta možemo da pomognemo našem narodu u tom delu Srpske”, istakao je Vučić.

On je najavio da će uskoro biti ratifikovan kreditni aranžman sa Turskom za izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo.

“Počinjemo sa radom na deonici Kuzmin-Rača, a pošto Srbija gradi most prema Srpskoj spremni smo da vidimo kako da pomognemo u izgradnji auto-puta prema Bijeljini”, naglasio je Vučić.

On je podsjetio da je Srbija završila izgradnju mosta “Bratoljub” između Bratunca i LJubovije, navodeći da je konačno cijeli proces deblokiran.

“Zahvaljujem zbog toga /predsjedavajućem Savjeta ministara Zoranu/ Tegeltiji i Dodiku jer ćemo konačno moći da izgradimo granični prelaz koji je veoma značajan za LJuboviju, Bratunac, istok Republike Srpske i BiH i zapad Srbije”, rekao je Vučić.

On je rekao da je na današnjem sastanku u Beogradu podržano zalaganje Srpske pravoslavne crkve za očuvanje svetinja u Crnoj Gori, izrazivši uvjerenje da će biti postignut dogovor.