Foto: AP

U saopštenju se navodi da su uporedo sa očiglednim deficitom povjerenja između predstavnika Bošnjaka, Srba i Hrvata, u BiH odnosi ponovo zaoštreni usljed nesuglasica zbog realizacije ključnih reformi u oblasti pravosuđa.

Iz ruskog Ministarstva ističu da su predložene izmjene u formiranju Ustavnog suda BiH u potpunosti u skladu sa Dejtonskim sporazumom i pravnim prioritetima koje su usaglasili sami građani BiH.

– Računamo da će sve vodeće političke snage u BiH sa svoje strane doprinijeti donošenju ove zakonodavne inicijative, usmjerene na učvršćivanje integriteta i demokratskog potencijala BiH – ističe se u saopštenju.

Rusija apeluje da se strani partneri uzdrže od procjena koje doprinose daljem komplikovanju situacije u BiH, napominju iz ovog ministarstva.

Moskva poziva međunarodne predstavnike u BiH, uključujući delegaciju EU i Misiju OEBS-a, da se u radu rukovode svojim mandatom i strategijom lokalne odgovornosti za ono što se dešava u zemlji, utvrđenom od Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira.

– Nadamo se da će svi strani partneri koji su zainteresovani za održivu stabilizaciju u BiH doprinijeti povezivanju strana u BiH i proširenju konstruktivnog plana, uzdržavajući se od loših procjena, koje samo otežavaju situaciju – ističu iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova i naglašavaju da se Rusija dosljedno zalaže za nastavak dijaloga u BiH na osnovu jednakosti i uzajamnog poštovanja.