Ministarstvo inostranih poslova BiH, od kako je preuzeo ministar, sada u tehničkom mandatu Igor Crnadak, bivši trgovac kravatama iz Banja Luke, dobro upućeni u malverzacije, nepotizam, nestručnost i nezakonitosti koje tamo vladaju , nazivaju Ministarstvo PDP-a.

To zbog toga što su se mnogi kadrovi ove stranke “uhljebili” u ovom ministarstvu bez obzira na znanje, stručnost a po preporuci Mladena Ivanića, Branislava Borenovića i samog Crnatka. Upravo sve to nabrojano i još mnogo toga, bio je razlog da Sindikalna organizacija MIP-a BiH, na čije se prestavke i žalbe ministar Crnadak i njegov kabinet bahato oglušavao, u potrazi za pravdom, obrate  pismenom dokumentacijom Tužilaštvu BiH i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

Još  7. maja ove godine Sindikalna organizacija Ministarstva inostranih poslova (MIP)  BiH, poslala je dokumentaciju Upravnom inspektoratu Ministarstva pravde BiH, koja vrvi od nepravilnosti i nezakonitosti u MIP-u BiH na koja se  ministar Igor Crnadak i njegov šef kabineta Savo Škrba oglušili iako im je Sindikat u više navrata ukazivao na nezakonitosti i nepravilnosti.

Identična dokumentacija je prosleđena od strane Sindikata MIP-a BiH  i Agenciji za državnu službu kao i kabinetu samog ministra, zamjenika i skeretara. Dokumentacija sadrži veliki broj, između ostalog, primjera zloupotreba funkcije, stranačkog nepotizma (PDP), kršenja nacionalne zastupljenosti u MIP-u BiH, kršenja Odluka i Pravilnika, kao i dokaze da se na konkursima primaju isključivo partijske kolege i njima podobni. Dokumentacija sadrži  78 stranica dokaznog materijala.

Zatim je Sindikat 21 .maja ove godine poslao novo pismo u kome je ukazano na direktno kršenje odluke, koju je lično potpisao ministar u tehničkom mandatu Crnadak, a koja se tiče uslova i načina upućivanja službenika u DKP mrežu, kao i samo napredovanje u službi gdje postoji čitav vid nedoslednosti. Prekršeni su i sporazumi Predsjedništva BiH o rotaciji u Diplomatsko konzularnim predstavništvima (DKP), kao i nacionalni balans po popisu iz 1991. godine. 

Sindikat MIP-a je 29. maja ove godine imao sastanak sa ministrom, ukazano je na propuste ali se, nakon tog sastanka sa bahatim ministrom Crnatkom  ništa nije promjenilo ni za milimetar, a Ministarstvo inostranih poslova BiH je postojalo sve više i više Ministarstvo PDP-a kojim je upravljao i upravlja ministar u tehničkom mandatu Crnadak i njegov glavni nezvanični savjetnik i prvi sufler  Mladen Ivanić ,koji je izdavao direktive.

O tome im je, kako naš izvor potvrđuje u Upravnom inspektoratu Ministarstva pravde BiH, Sindikat ponovo dostavio materijal  sa novim dokazima stranačkog nepotizma 5. avgusta ove godine. 

Dobar dio navoda Sindikata MIP-a BiH potvrđen je nalazom od strane Upravnog inspektorata Ministarstva pravde koji im je dostavljen 26. septembra ove godine. Nakon pregledanih dosijea po prijavi Sindikata MIP-a u dosta slučajeva je pronađeno da nema potvrda o radnom stažu, a koje su obavezno navedene u svakom konkursu, kao i položenih javnih ispita koji su novozaposleni dužni položiti 6 mjeseci nakon prijema u radni odnos.

Zanimljivo je istaći i to da je kroz kabinet ministra Crnatka, za njegovog mandata, prošlo 21. lice, što je rekord od kako postoje institucije BiH. Kabinet ministra u tehničkom mandatu je potpuno popunjen, a svi zaposleni do sada su zbrinuti ili u sjedištu ili u Diplomatsko konzularnoj mreži, a većina su bila imenovana lica. To su, kako nam navodi naš izvor, uglavnom sve ljudi iz Partije demokratskog progresa, zbrinuti po preporuci Mladena Ivanića, Branislava Borenovića i Igora Crnatka. 

Kompromitujuća dokumentacija o nepravilnostima, nezakonitostima, nepotizmu itd… ministra u tehničkom mandatu Igora Crnatka i njegovih saradnika predaje se ovih dana  Tužilaštvu BiH i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), tako da bi bivši banjalučki trgovac kravatama a sada ministar inostranih poslova u tehničkom mandatu, ako bude pravde, karijeru mogao nastaviti  demantujući sve ovo, oblijetajući po sudovima.

POSTAVI ODGOVOR

Komentar
Ime