Foto: N1

 Opozicioni političari listom traže da Mali bude smenjen ili da sam ponese ostavku. Uprkos buri koju je u ovom trenutku izazvao slučaj doktorata Malog, deo stručne javnosti i dalje je skeptičan i smatra da sudbina Malog zavisi isključivo od procene Aleksandra Vučića i toga kako afera utiče na rejting SNS-a.

Odbor za profesionalnu etiku Senatu je predložio da poništi doktorat Siniše Malog, a opozicija premijerki da ga po hitnoj proceduri razreši funkcije ministra, jer – uvereni su opozicionari – na visokoj državnoj funkciji nema mesta za one koji kradu tuđu intelektualnu svojinu.

Jasno je sada i zvanično potvrđeno da je Mali ukrao intelektualnu svojinu, ističe poslanica Demokratske stranke Aleksandra Jerkov.

aleksandra jerkov
Izvor: N1

“A, ostaje da druge institucije – a verujem da će ovo što je Beogradski univerzitet uradio biti ohrabrenjenje mnogima od njih – da utvrde da svi koji čine režim SNS-a kradu i drugu vrstu tuđe svojine. Nažalost, ta njihova nedela ne mogu se tako lako poništiti kao ova diploma. Ali, svakako, oduzimanje lažnog zvanja Malom – prvi korak u tom pravcu”, smatra Jerkov.

Iz Narodne stranke upozoravaju javnost da je sramotno da, kako kažu, “dokazanom lopovu na raspolaganje bude poverena državna kasa”, a u zvaničnom saopštenju ceo Savez za Srbiju traži da čitava Vlada podnese ostavku.

Neakademsko ponašanje osuđuje i Pokret slobodnih građana, a lider PSG-a, Sergej Trifunović pozdravlja odluku Odbora.POVEZANE VESTI

“Odluka Etičkog odbora je najsnažniji i najvažniji institucionalni odgovor na moralno potonuće koje je zahvatilo sve delove društva. Studenti su pobedili, nisu pristali na laž. A što se tiče lažnog doktora Siniše Malog, ne sme mu se dopustiti luksuz da podnese ostavku. Ostavka je čin časnih ljudi, a njegovo beščašće je danas jednoglasno utvrđeno. On mora biti smenjen, a ostavke nek podnesu oni koji su ga napravili”, poručuje Trifunović.

I u Inicijativi “Ne davimo Beograd” gotovo u istom tonu poručuju da će država još jednom pasti na testu morala i etike ako Mali ostane ministar.

“Nismo toliko naivni da verujemo da će Siniša Mali pokazati i trunku ličnog integriteta i sam podneti ostavku, zato od premijerke Ane Brnabić zahtevamo njegovu smenu, a građane pozivamo da nam se u tome pridruže na protestu u ponedeljak 25. novembra u 18 časova ispred ministarstva finansija”, poziva Inicijativa.

Politički analitičar Cvijetin Milivojević za N1 kaže da dalji politički život Siniše Malog zavisi isključivo od lidera naprednjaka i predsednika države.

Cvijetin Milivojević
Izvor: N1

Podseća Milivojević na reči Aleksandra Vučića da je doktorat Malog “čist kao suza”.

“S obzirom na to da je prvi čovek u ovoj državi na neki način rob rejtinga, da ako proceni da jednim demagoškim uzmicanjem, tj. prihvatanjem činjenice da Savet BU kaže da taj doktorat nije regularan, da bi time dobio neke nove političke poene, moguće je i to, dakel da se javno odreknete toga što očigledno niste ni zaslužili – a to je doktorska titula – ali da istovremeno ostanete i ministar, jer vi ste na jednoj vrsti probe javnog morala, ne postoji sankcija”, ističe Milivojevć.

Vest o doktoratu Malog danas je obišla svet, jer su je preneli vodeći svetski mediji poput Njujork Tajmsa, Bumberga i AP. Koliko god vest kratko trajala, opozicija za Malog ima jednoglasnu poruku – da sramota traje večno.