– Žalio se Ambasadi Hrvatske u BiH? A šta mu je Ambasada odgovorila? Sikter – tako se kaže u Bosni – rekao je Milanović komentarišući pritužbe Šmita na njega.

Milanović je rekao da je riječ o čovjeku koji je u BiH ilegalno i ne želi da koristi ovlaštenja da se usvoje promjene Izbornog zakona.

Prema njegovim riječima, Šmit se kad god treba “mača laća”, te “lati i povlači iz korica svoja takozvana ovlaštenja i interveniše u sistemu izbora, jer je očigledno da postoje neki kriterijumi koje mu neko šapće i neko djeluje”.

– Taj visoki predstavnik može raditi šta hoće, utamničiti ljude, mijenjati zakone. Visoki predstavnik je ništarija, a /hrvatski premijer Andrej/ Plenković je izdajnik – rekao je Milanović.

Predsjednik Hrvatske oštro je kritikovao lidere Hrvatske i EU zbog nedavanja statusa kandidata BiH. Evropski savjet je optužio za cinizam, te da ne žele mijenjati Izborni zakon u BiH jer se na izborima želi pokrasti, prenose hrvatski mediji.

– Kada će BiH dobiti status kandidata? Nikada jer nekima ne odgovora da se to ispuni, a to neće biti ni prije izbora jer žele pokrasti izbore – smatra Milanović.

Ono što je Evropski savjet usvojio juče, dodao je on, je bezobrazni cinizam.

On je ocijenio da je ovo hrvatska politička tragedija, da su Plenković i ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izdali Hrvate i Hrvatsku, nametnuvši dodatne uslove BiH za sticanje statusa kandidata.

Milanović je uporedio BiH s Ukrajinom i naglasio da je BiH, i prije sukoba u Ukrajini, bila Švajcarska.

– Šta je s Ukrajinom? BiH je za Ukrajinu bila Švajcarska, ne svojom voljom jer ima kvazi kolonijalnu upravljačku strukturu koja zadnjih 10 godina nije radila ništa – rekao je on.