Zagreb, 23. juna 2022. - Hrvatski predsednik Zoran Milanovic ponovo je danas zatrazio da se Bosni i Hercegovini dodeli status kandidata za ulazak u EU.Celnici drzava clanica EU danas i sutra na samitu u Briselu ce odlucivati o kandidatskom statusu za Ukrajinu i Moldaviju za sta postoji siroka podrska.Milanovic je na Pantovcaku ponovo zatrazio da isti status dobije Bosna i Hercegovina.FOTO TANJUG/ FOTO HINA/ DAMIR SENCAR/ nr

– Ne podržavam tu ideju zato što ne podržavam upetljavanje Hrvatske u ovaj rat više nego što treba. Korektni smo, solidarni i to je to. Dalje od toga ne. Kao vrhovni komandant neću to odobriti. Nisam čuo za prijedlog, ali unaprijed kažem to mi se ne sviđa, to je dovođenje rata u Hrvatsku – poručio je Milanović.

Milanović je to rekao novinarima nakon svečane inauguracije rektora Univerziteta u Zagrebu Stjepana Lakušića.

– Unaprijed kažem nemojmo ići u to, a za sve što mislimo da doniramo – na to nemam uticaj. To su materijalna sredstva, to određuje vlada. To podržavam samo ako ćemo vrlo jasno dobiti zamjenska sredstva. Ne mogu podržati lišavanje krvotoka hrvatske odbrane. Hrvatska odbrana je na prvom mjestu, onda dugo ništa, onda NATO i onda ostali – naveo je Milanović, prenijela je zagrebačka N1 tv.