Lazanski je podsjetio da je novinar Džonatan Stil u listu Gardijan, u jesen 2004. godine, naveo da su u naporima da Јanukovič izgubi, a Viktor Јuščenko dobije izbore u Ukrajini učestvovali Američka nacionalna fondacija za demokratiju, USAID, “Fridom haus”, Karnegi fondacija, Institut za otvoreno društvo Džordža Soroša, te zapadne ambasade u Kijevu.

– Umjesto Ukrajine stavite sada samo BiH, umjesto Kijeva stavite Sarajevo i imate sliku miješanja Zapada u izbore u BiH – naveo je Lazanski za beogradsku Politiku.

Ukoliko se stvari nazovu pravim imenom, kaže Lazanski, miješanje zapadnih ambasada u Sarajevu u izborni proces u BiH i stampedo zapadnih političara u Skoplju pred referendum o imenu države, samo su nastavak višegodišnje “bitke za Balkan” između SAD i Rusije.

Lazanski ističe da Rusija u toj borbi i ne učestvuje, osim što je predsjednik Rusije Vladimir Putin pozvao predsjednike Srbije i Republike Srpske Aleksandra Vučića i Milorada Dodika da dođu ovih dana na sastanak u Moskvu, pri čemu nije branio ni predsjedniku SAD Donaldu Trampu da ih pozove na sastanak u Vašington.

On ocjenjuje da je Balkan za EU samo jedno veliko novo tržište i mogućnost da NATO još više geografski priđe Moskvi.

– Na Balkanu Zapad ne želi nakakvu “sivu zonu”, jer Zapad želi sve dividende raspada velike Јugoslavije. Zato su Zapadu sada važne i BiH i Makedonija, Crna Gora je već “usisana”, no Srbija je najveći i najslađi zalogaj – rekao je Lazanski.