Migranti su i juče, u nekoliko grupa na sjeverozapadu Unsko-sanskog kantona pokušavali preći granicu i ući u Hrvatsku. U ovom kantonu danas boravi i ministar bezbjednosti BiH, Dragan Mektić. Istovremeno, građani Bihaća već tri dana protestuju zbog sve većeg priliva migranata, a okupljanje su najavili i za danas.

Grupa od stotinak migranata, među kojima su i djeca, provela je noć na otvorenom i još se nalazi na oko kilometar od graničnog prelaza Izačić, između BiH i Hrvatske, potvrdila je Srni portparolka Granične policije BiH, Sanela Dujković. Ona je naglasila da su, uz Јedinicu granične policije Izačić, i pripadnici Јedinice za podršku i kontrolu Terenske kancelarije zapad Granične policije.

“Cijelu noć su bili tu i ne ometaju odvijanje saobraćaja. Digli su neke male šatore, u toj grupi ima i maloljetnika, djece i žena, a sve vrijeme su sa njima bili službenici Granične policije i Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona”m rekla je portparolka Granične policije BiH Sanela Dujković.

Građani Bihaća već su tri dana na ulicama. Protestno okupljanje najavili su i za danas, a rok dat nadležnima za rješenje problema teče. U tom gradu migranata je sve više, a mjesta za njihov smještaj sve manje. Ne dođe li do rješenja, poručuju građani, blokiraće institucije.

Konstantan priliv migranata, upozoravaju građani donio je probleme i narušio bezbjednost. Međusobni sukobi etničkih grupa, teška krivična djela, samo su neki od problema. Sarajevu šalju poruku i zahtjev – zaustaviti njihov priliv i naći im adekvatan smještaj van grada.

“Bilo kakav susret sa tim ljudima nikad se ne može predvidjeti. Tako da samo od državnih vlasti i nadležnih institucija tražimo da hitno reaguju po tom pitanju. Već je sada ugrožena bezbjednost građana Bihaća. Mi želimo na svaki mogući način da to spriječimo. Ovo nije upućeno migrantima, ovo je upućeo nadležnim institucijama”, istakao je odbornik u Gradskom odboru Bihaća i jedan od organizatora protesta Sej Ramić.

U policiji Unsko-sanskog kantona upozoravaju na sve veći priliv migranata. Policijski službenik za odnose s javnošću Snežana Galić kaže, policija prati situaciju na terenu i reagovaće u skladu sa njenim razvojem.

“Samo ovog mjeseca do 18. oktobra u Bihać je ušlo oko 1.500 do 2.000 migranata”, navela je službenik za odnose sa javnošću Policije USK Snežana Galić.

Kakvo će biti rješenje krize i odgovor nadležnih na volju građana još nije poznato. Ministar bezbjednost BiH, Dragan Mektić, ranije je najavio da će od sutra u funkciju biti stavljen prihvatni centar kasarne Ušivak kod Sarajeva. U telefonskom razgovoru za RTRS, Mektić je potvrdio da se već nalazi u Unsko-sanskom kantonu gdje će održati niz sastanaka sa predstavnicima vlasti.