Proteklih godina migranati su olako savladavali ovaj težak hercegovački teren, prelazili bi sva ova brda. Ovaj put su se odlučili za ravnicu, najviše neželjenih gostiju ovih dana je u Bijeljini.

Danas ih se u tamošnjem naselju Janja šetalo 80. ATVu je potvrđeno da su mahom porodice sa djecom.

“Pоlicijski službеnici su ustаnоvili dа mеđu migrаnitimа pоrеd muškаrаcа imа i žеnа i dјеcе, tе su u rаzgоvоru оd istih sаznаli dа sе u grupi nаlаzi 25 Аfgаnistаnаcа, а dа оstаli dоlаzе iz afričkih zеmаnjа Burmа i Burundi”, stoji u saopštenju MUP-a.

Hercegovina je dobro zapamtila sve talase migrantske krize. Mještani pograničnih sela godinama su trpjeli sve i svašta, neki su tada nezadovoljstvo pokazali kroz proteste. Ovih dana migranta nema ali opreza ne fali kažu u PU Trebinje.

“Posebna obazrivost ove problematike predstavlja kretanje bezbjednoso interesantnih lica, što smo imali u ranijem periodu, u sklopu ilegalnih migracija a sve sa ciljem ostvarenja što povoljnije situacije na području koju pokriva PU Trebinje a samim tim i na cijelom području Republike Srpske”, kaže Ljubo Supić, načelnik Odjeljenja za borbu protiv terorizma i ekstremizma u PU Trebinje.

Zvanični podaci govore da je za devet mjeseci ove godine registrovano tek 15-ak lica koja su ilegalno prešla granicu. Nekada se ta broja bilježila za sat vremena. Iz Granične policije danas nisu imali vremena za izjavu ali su zakukali da i dalje nisu riješili gorući problem. Kažu nemaju dovoljno službenika koji bi čuvali granice.