Stotinak metara udaljeni od mjesta na kojem su juče pokušavali da probiju policijske kordone, migranti su postavili šatore.

Prema svemu sudeći, kako javlja naš reporter, migranti će i ovu noć provesti na istom mjestu.

Operativni štab za pitanje migracija u BiH zatražio je od bezbjednosnih agencija koje pružaju ispomoć Graničnoj policiji BiH slanje dodatnog broja policijskih službenika na istočnu granicu BiH, odakle dolazi najveći broj ilegalnih migranata, saopšteno je iz Ministarstva bezbjednosti BiH.

Ipak, cilj migranata je i danas isti – domoći se, kako kažu, mjesta na kojem će početi život ispočetka. A to, dodaju, nije ni BiH, ni Hrvatska.

“Vaši ljudi ne žele da ostanemo ovdje, ne žele da nas vide ponovo. Želimo da odemo, da napustimo BiH, ali ovo se dešava. Ne želimo ni da ostanemo u Hrvatskoj, ne želimo nikome da naudimo, ali nemamo drugog izbora”, ističe Rasul, migrant iz Irana.

Јedini izbor koji im ostavlja Granična policija BiH jeste odlazak sa graničnog prelaza. Ali, ne u Hrvatsku, već u prihvatni centar Trnovi, u koji migranti ne žele, jer je neuslovan. Ostali segmenti pregovora, uvjeravaju iz Granične policije, teku dobro, a njihovi službenici, danas su spremniji, bude li potrebno da reaguju.

“Mi smo sada drugačije opremljeni nego juče, veći broj službenika je tu, a migranata je manje i riječ je o migrantima koji ne pokazuju agresivno ponašanje, kao što je pokazala grupa od juče”, rekla je Sanela Dujaković, porptarolka Granične policije BiH.

Dok pregovori traju, djeca iz migrantskih porodica uzvikuju da su gladna. Nemaju pomoć od volontera, tako da im danas niko nije dostavio hranu ili vodu.

“Mislim da njihov ostanak ovdje više nije moguć i osim u hitnom slučaju mi nećemo moći da uradimo ništa više za njih”, Mark Partlusa, volonter iz NVO “No name kitchen”.

Tako su, jedinu podršku migrantima, danas pružali lokalni mještani, koji pažljivo prate situaciju na graničnom prelazu.

“Traže pomoć, nudi se u novcu, robi, hrani, sve što postoji, da se pomogne sa koliko ko može. Oni ne traže da otimaju, oni mole, onda im daješ”, kaže mještanin Zlatko Mastadanić.

Migrante od granice i dalje dijele kordoni Granične policije BiH i Hrvatske i ograda. Iako je saobraćajnica iz pravca Velike Kladuše ka prelazu slobodna, prelaz još nije u funkciji, jer hrvatska strana nije spremna da otvori vrata na Maljevcu. Zbog migrantske krize, hrvatska predsjednica smatra da bi trebalo da zasjeda Vijeće za nacionalnu bezbjednost te zemlje.

“Nemojte, ako se održi sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost smatrati da je došlo do vanrednog stanja u državi, ali sad već ima puno tema o kojima bismo trebali razgovarati, evo od migrantskih pitanja – iako to policija drži jako dobro pod kontrolom”, kaže Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica Hrvatske.

Pod kontrolom je danas situacija u Bihaću. Više od stotinu migranata, koji su vozom i autobusom stigli na područje Unsko-sanskog kantona, odmah je vraćeno za novootvoreno prihvatilište za migrante u kasarni Ušivak, kod Sarajeva.

U Republici Srpskoj nema problema s migrantima, jer policajci uspješno nadgledaju i kontrolišu njihovo kretanje, potvrdio je za Srnu direktor policije Srpske Darko Ćulum. Policija je, dodaje, pojačala rad i kontroliše međuentitetsku liniju razgraničenja.