Ugovor je svojevrsna poruka i podrška Evropskoj uniji oslabljenoj rastom nacionalizma.

Merkel i Makron potpisali su novi sporazum u zapadnonemačkom gradu Ahenu tačno 56 godina od kada su Šarl De Gol i Konrad Adenauer potpisali istorjiski Jelisejski sporazum o pomirenju 1963. godine koji je dao ton bliskim odnosima dve zemlje posle sukoba završenih Drugim svetskim ratom.

“Populizam i nacionalizam rastu u svim našim zemljama”, rekla je Merkel francuskim, nemačkim i evropskim zvaničnicima okupljenim u gradskoj kući u Ahenu.

Navodeći odlazak Britanije iz Evropske unije i rastuće tendencije protekcionizma u svetu, Merkel je rekla da međunarodna saradnja prolazi kroz težak period.

“Sedamdesetčetiri godine, jedan ljudski vek, od kraja Drugog svetskog rata a ono što izgleda samo po sebi očigledno ponovo se dovodi u pitanje. Zato pre svega treba da postoji nova posvećenost našoj odgovornosti unutar Evropske unije, odgovornosti koju imaju Nemačka i Francuska”, rekla je ona.

U sličnom tonu je govorio i francuski predsednik Emanuel Makron koji je ukazao na “rastući bes” unutar evropskih društava i pritisak spolja.

On je osudio “laži” koje prenosi francuska ekstremna desnica oko danas potpisanog novog francusko-nemačkog sporazuma, prenosi Frans pres.

“Oni koji ismejavaju ili šire laži nanose štetu našoj istoriji i našem narodu”, rekao je francuski predsednik u poruci upućenoj onima koji u Francuskoj šire lažne informacije o tom ugovoru, kao na primer da će prema njemu Francuska ustupiti Nemačkoj mesto stalnog člana Savet bezbednosti UN.

Nemačka kancelarka je ponovo potvrdila želju Nemačke i Francuske da se stvori evropska vojska.

“Novi sporazum koji predviđa približavanje u oblasti odbrane treba da bude doprinos stvaranju evropske vojske” rekla je Merkel.

Ona je pomenula vojnu kulturu i zajedničku industriju oružja koji su sadržani u novom ugovoru.

Cilj ugovora iz Ahena je da se podstakne prekogranična saradnja na granici dugoj 450 kilometara ali takođe da se poboljša koordinacija između dve zemlje kada je reč o suočavanju s međunarodnim problemima kao što su klimatske promene i terorizam.

U njemu se predviđa usaglašavanje ekonomske, spoljne i odbrambene politike dve zemlje, kao i zajednička parlamentarna skupština sastavljena od 100 francuskih i nemačkih poslanika.

U jednoj klauzuli sporazma govori se o zajedničkoj odbrani u slučaju napada, nalik na model predviđen u NATO. Klauzula omogućava upotrebu zajedničkih sredstava u slučaju terorističkog napada, ili saradnju na velikim vojnim programima, poput onih o tenkovima, ili borbenim avionima.