Foto: RTRS

Kako naš izvor navodi, trenutno je u toku saslušanje svjedoka koji su bili uključeni u realizaciju projekta prekogranične saradnje BiH i Crne Gore, kroz koju je Dragan Mektić sa svojim šefom kabineta Igorom Golijaninom nezakonito omogućio sklapanje ugovora sa jednom firmom iz Republike Srpske u iznosu od 200.000 evra.

– Nakon zakonito sprovedene procedure za nabavku opreme, Mektić je nezakonito sklopio aneks na taj ugovor i dodatno potrošio ovaj iznos, a da nije proveo zakonom predviđenu proceduru javne nabavke. Da su javne nabavke njegova slaba tačka pokazuje i primjer donacije Češke ambasade u iznosu milion evra. Mektić i Golijanin su pokušali da bez tendera nabave specijalizovanu opremu za potrebe Granicne policije, te su pozivom prema pet kompanija probali probrati onu koja će najviše “donirati” SDS za prošle izbore – ističe naš izvor.

Tvrdi da se sve ovo dešava u avgustu i septembru 2018. godine, međutim, plan im propada kada se jedna od povlaštenih kompanija (a po njihovoj nesreći riječ je o kompaniji iz Austrije) opravdano buni zbog uslova koji su im postavljani i zbog straha da će se razotkriti ovaj kriminal.

Odluka o nabavci se poništava i ponovo sutradan raspisuje, ali ovaj put se ne poziva dotična kompanija već ostale četiri, tvrdi izvor RTRS.

– Pošto su im u međuvremenu izbori propali, a zbog nemogućnosti da se okoriste, ni do današnjeg dana ta odluka nije okončana, niti je u postupku zbog toga što Mektićev kabinet neće imati uticaj na izbor podobne kompanije – ističe naš izvor.

U posljednjih šest mjeseci Mektić je objavio na desetine konkursa za popunu bh. službenika i namještenika, a kako se bliži odlazak sa pozicije, stvari se ubrzavaju, tako da je u toku interni oglas za popunu šest pozicija.

– Međutim, dešava se nešto što nisu mogli ni sanjati. Došlo je do tihe pobune službenika u Ministarstvu, tako da su, kako bi se zaustavilo nezakonito napredovanje probranih i onih koji su slijepo služili u Mektićevom mandatu, ADS je u žalbenom periodu primio na desetine žalbi, koje su već dovele do poništenja dijelova oglasa jer Mektić sada ima problem sastava Komisije za provođenje oglasa – navodi izvor RTRS.

Ipak, dok se čeka presuda Suda Bosne i Hercegovine, ministar bezbjednosti Dragan Mektić želi što prije s mjesta sekretara resornog ministarstva ukloniti Bakira Dautbašića.

Kako je potvrdio ranije za Avaz TV, Dautbašiću ne odobrava pristup bezbjednosnim podacima, pa će mu iz tog razloga pronaći posao za koji mu pristup podacima nije potreban, ili će ga eventualno proglasiti tehnološkim viškom.

– Radim na tome da mu se nađe neka pozicija, neko drugo radno mjesto za koje nije potreban pristup tajnim podacima. Ako bude takvo neko radno mjesto, tu ćemo ga postaviti, a ako ne, onda će biti smatran prekobrojnim ili nekim drugim viškom i onda postoji mogućnost prekida radnog odnosa, to je naprosto zakon rekao tako – rekao je tada Mektić.

Dautbašić, s druge strane, tvrdi da Mektić krije bezbjednosne podatke te da je višestruko oštećen u ovom postupku.

– Svako pravno nasilje dobije svoj sudski epilog, tako će biti i ovaj put. Neozbiljno je komentarisati žive sudske predmete i ja se iskreno nadam da će Sud uskoro reći šta ima o ovoj temi. Čim sam podnio tužbu, mislim da sam itekako oštećen u ovome postupku, višestruko dakle, čak u tri navrata je, po mom mišljenju, učinjeno pravno nasilje – rekao je Dautbašić.

Naime, niko ne želi da učestvuje u nezaonitostima i bukvalno svi iz reda hrvatskog naroda izbjegavaju da budu članovi komisije.

– Iz reda Bošnjaka jedini koji to prihvataju su Mektićeve vjerne sluge Samir Rizvo, čijeg je sina Mektić zaposlio u SIPA i Admir Malagić, Mektićev portparol. Povremeno tu je Lejla Čopelj, predsjednica Sindikata bh. službenika, a čiji je muž visoki funkcioner SDA u Kantonu Sarajevo – tvrdi naš izvor.

Kako saznajemo, ADS je poništio dio oglasa, tako da je trenutno opsadno stanje u kabinetu zbog datih obećanja, ali na pobunu službenika nisu računali.

U toku je istraga zbog falsifikovanja konačne liste uspješnih kandidata prilikom izbora Nede Kojića za direktora Agencije za policijsku podršku.

Prilikom procedure izbora petočlana komisija je sačinila listu uspješnih kandidata na kojoj uopšte nije bilo Kojićevog imena.

Nakon intervencija Čavićeve partije, Igor Golijanin je po naredbi Dragan Mektića i drugih SDS funkcionera, morao smisliti način kako ubaciti Kojića na listu uspješnih, a koja će se nači na sjednici Savjeta ministara, tvrdi naš izvor i dodaje da je Golijanin je kao predsejdnik Komisije grubo falsifikovao potpise ostalih članova i uvrstio Kojića na listu uspješnih.

– Pojedini članovi Komisije su već dali iskaze pravosudnim organima i, kako saznajemo, iskazi članova ove komisije Ermina Peste i Ivane Veselčić su prava omča za vratom Mektiću i Golijaninu, jer su potvrdili da Kojić nije bio na listi uspješnih, ali su kao iskusni službenici sačuvali i nadležnim organima predali kopije mejlova, koji su cirkulisali među članovima komisije. Ovaj skandal će zasigurno imati svoj tužilačko-sudski epilog, a prema informacijama još je u toku istražni postupak – tvrdi izvor RTRS.

Јedna od najbizarnijih istraga, ističe, koju vodi Tužilaštvo BiH je ona u kojoj se tereti Dragan Mektić za nezakonito trošenje budžetskih sredstava i to u iznosu od oko 10.000 KM.

– Naime, na dva službena puta u Kinu i SAD Mektić je vodio svog vozača. U kom svojstvu niko ne zna, jer je za oba putovanja skupo plaćena avionska karta za obojicu. Ali, zna se da su troškovi ova dva putovanja za vozača, poreske obveznike koštali preko 10.000 KM. Istraga je u završnoj fazi, jer su inspektori SIPA izuzeli dokumentaciju iz Ministarstva i izvještaj o postojanju osnova sumnje o počinjenju krivičnog djela je završoj fazi – ističe naš izvor iz ovog ministarstva .