Kako Inforsrpska saznaje ovaj transfer je ugovaran već mjesecima, a duboko isfrustrirani član SDS-a Mektić svu svoju srdžbu i isfrustriranost u kuloraima iskalio je još kada je Šarović izabran za lidera stranke, što mu se nije svidjelo, ali to nije nigdje publikovano. Zamjerio je Šaroviću, kako kažu, zbog toga “što po pamet ide u Beograd”. Potom je uslijedila javna kritika nakon izbora novog Predsjedništva SDS-a zbog izabranih u Predsjedništvo ove stranke. U stvari Mektić posljednjim izjavama najavljuje svoj transfer jer SDS kako kaže “narodu ne nudi ništa”. To je istina ali još veća je da je on sa Komšićem već dogovorio prelazak i pitanje je dana kada će do toga doći. Najnoviji napad Mektića na Nemanju Vasića, funkcionera SDS-a iz Pranjavora, njegova je osveta Vasiću koji je u kuloarima pričao da Mektić nema završen Pravni fakultet u Zagrebu, čime se više niko ne bavi, iako je riječ o ministru.
Jedan od glavnih razloga za transfer Mektića, kako saznajemo, dogovor je sa Komšićem da se u slučaju formiranja Savjeta ministara spriječi da “Dodikov kandidat prođe u vrh obavještajne agencije BiH”. Mektić se plaši da bi se na taj način moglo doći do kompromitujućih podataka o njegovom nezakonitom djelovanju. Podršku u tome i posrednik između Komšića i Mektića bio je sam direktor OBA BiH Osman Mehmedagić Osmica, koji je opet nedavno, zajedno sa nezvaničnim portparolom ove agencije, novinarom Avdom Avdićem, bio i na sahrani Mektićeve preminule majke.
Izbori u novo Predsjedništvo SDS-a bili su samo dobra prilika da Mektić ispolji svoju ogorčenost i razočaranost kako bi kao samozvani “borac za poštenje i narodna prava” našao alibi za prelazak kod Komšića u stranku.