Foto: govorisrbija.rs

“Imamo potpisane sporazume i memorandume ne samo sa FBI, nego sa mnogim drugim državama o saradnji i međusobnom pružanju pomoći. Stvar je Tužilaštva da li će da zatraži pomoć od neke strane agencije”, istakao je Mektić.

Prema njegovom mišljenju, kapaciteti i mogućnosti pomoći FBI i nekih drugih međunarodnih organizacija velike su i trebalo bi iskoristiti sve što je formalno-pravno dozvoljeno da bude rasvijetljen slučaj smrti Davida Dragičevića.

Komentarišući slučajeve zloupotrebe u procesu glasanja kada je riječ o mjestu glasanja nekih birača, Mektić je naveo da je to dostavljeno Tužilaštvu i da je sada sve na Tužilaštvu.

“Riječ je o falsifikatu, krađi identiteta, ozbiljnim krivičnim djelima. Bezbjednosne i policijske agencije u sastavu Ministarstva bezbjednosti su na raspolaganju odmah. Stvar je samo da Tužilaštvo izvadi te predmete iz ladica, dostavi ih, završimo to i pokažemo građanima da možemo da budemo pravna država makar u vrijeme održavanja izbora”, naglasio je Mektić.

Govoreći o izjavi predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, da će nakon Opštih izbora u Bosni i Hercegovini saopštiti detalje pritisaka pojedinih međunarodnih organizacija i stranih država na izborni proces, Mektić je rekao da sada ne može da je komentariše jer ne zna šta je tačno u pitanju, ali da nema informacija o nekim drastičnim pritiscima.

“Mi sve vrijeme zahtijevamo i molimo, od bilo koje međunarodne organizacije i bilo kog stranog predstavništva ili bilo koje države, da čitav izborni proces bude prepušten vlastima i institucijama u Bosni i Hercegovini, odnosno građanima Bosne i Hercegovine, da bude stvoren dobar i povoljan ambijent u kojem građani Bosne i Hercegovine mogu da na slobodan, dostojanstven, demokratski način izađu na izbore i izraze svoju volju u smislu političkog opredjeljenja”, istakao je Mektić.

On nije želio da komentariše eventualno Vučićevo prisustvo na otvaranju novoizgrađene bolnice u Istočnom Sarajevu, navodeći da nije siguran da je potvrđeno da će Vučić doći.