Foto: SRNA

Republička uprava civilne zaštite danas je u 11.30 časova preko Operativno-komunikacinog centra Ministarstva bezbjednosti zatražila djelovanje helikoptera Oružanih snaga BiH kako bi gasio požar na području opštine Pale, ali to nije odobrio Mektić.

Iz Uprave navode da je, tek nakon nekoliko pokušaja, djelovanje helikoptera u 15.15 časova odobrio general Senad Mašović.

Prema informacijama zaposlenih u Ministarstvu bezbjednosti, Mektić nije želio zahtjev Republičke uprave civilne zaštite da proslijedi Oružanim snagama BiH, iako to procedure nalažu, navodi ATV.

Pomoćnik direktora Civilne zaštite Predrag Slijepčević je po nalogu vršioca dužnosti direktora Uprave Milana Novitovića kontaktirao kabinet Ministarstva bezbjednosti kako bi dobili pomoć u vidu djelovanje helikoptera Oružanih snaga BiH koji je udaljen nekoliko minuta leta od Pala.

ATV navodi da je Novitović nekoliko puta i sam pozivao Mektića, ali da odgovor nije dobio.

Kako letjelica nije odobrena na vrijeme, Civilna zaštita pomoć je zatražila od Helikopterskog servisa Republike Srpske koji je uputio helikopter na Romaniju odmah po prijemu zahtjeva.

ATV navodi da je sa cijelim slučajem upoznat i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Nakon preleta i snimaka koji je napravio helikopter Helikopterskog servisa Republike Srpske, odlučeno je da se sa radom nastavi sutra rano ujutru.

ATV navodi da je požar pod kontrolom, a da niske temperature na ovom području doprinose tome da se vatra ne širi. Problem predstavlja izrazito nepristupačan teren na kojem nije moguće gašenje vatre sa zemlje.

Gašenje požara sutra će nastaviti Helikopterski servis Republike Srpske, a Republička uprava civilne zaštite će Oružanim snagama BiH uputiti direktan zahtjev da jedan hilikopter bude u pripravnosti, navodi ATV.