Dodik je ocijenio da je potrebno što prije obezbijediti kandidatski status i da svi rade ne tome neopterećeni drugim pitanjima, saopšteno je iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

– Smatram da je usvojeni mehanizam koordinacije jedini i ispravan način na koji BiH treba da se kreće prema EU i da evropske integracije BiH ne treba da budu opterećene pojedinačnim političkim afinitetima i procesima koji sa evropskim integracijama nemaju nikakve veze – istakao je Dodik.

Činjenica da tri mjeseca poslije izbora još nije formirana vlast na nivou BiH, kaže srpski član Predsjedništva BiH, najbolje ilustruje trenutno stanje u BiH.

– Umjesto dobrih vijesti iz BiH, mi u Brisel nosimo samo institucionalnu krizu. Stiče se utisak da je neko svjesno u BiH odugovlačio izradu odgovora na Upitnik kako bi se poslala poruka evropskim zvaničnicima o potrebi neke vrste intervencionizma – naglasio je Dodik.

On je rekao da će se energično usprotiviti daljem usložnjavanju unutrašnjih prilika u BiH i pokušajima prizivanja bilo kakve intervencije međunarodne zajednice.

– Međusobni dogovor između izabranih predstavnika konstitutivnih naroda predstavlja jedinu formulu za rješavanje problema u BiH – poručio je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović boraviće sutra i u srijedu u zvaničnoj posjeti Briselu gdje će se sastati sa najvišim zvaničnicima EU – potpredsjednicom Evropske komisije i visokim predstavnikom EU za inostrane poslove i bezbjednosnu politiku Federikom Mogerini, komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Јohanesom Hanom i predsjednikom Evropskog savjeta Donaldom Tuskom.