Foto; RTRS

Zamjenici predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Nebojša Radmanović i Doma naroda Nikola Špirić, koji u radu Foruma učestvuju na poziv predsjednika ruske Dume, danas su prisustvovali raspravi na sesiji o međunarodnoj bezbjednosti i dijalogu zakonodavaca za mir i stabilnost, saopšteno je iz parlamenta BiH.

Na sesiji je bilo riječi o pozitivnim uticajima parlamentaraca i parlamentarizma u rješavanju konflikata i ratnih sukoba širom svijeta.

Širić i Radmanović razgovarali su u Moskvi sa zamjenikom predsjednika Državne dume Ruske Federacije Irinom Jarovajom o političkoj situaciji u BiH i regionu i mogućnostima poboljšanja međuparlamentarne i privredne saradnje dvije zemlje.

Oni su tokom susreta na marginama Drugog međunarodnog foruma o razvoju parlamentarizma razgovarali i o povećanju obima trgovinske razmjene BiH i Rusije.

Na Drugom međunarodnom forumu o razvoju parlamentarizma, najvećoj godišnjoj konferenciji parlamentaraca u organizaciji Državne Dume Ruske Federacije, učestvovali su predstavnici parlamenata iz 132 države Evrope, Azije, Afrike, te Sjeverne i Južne Amerike.

Skupu su prisustvovali ambasadori 14 međunarodnih parlamentarnih organizacija, te oko 800 gostiju iz cijelog svijeta, navodi se u saopštenju.