Beograd, 27. januara 2023.- Meðunarodni dan seæanja na žrtve Holokausta obeležen je danas državnom ceremonijom polaganja venaca i odavanja poèasti u Beogradu, a ministar za rad, zapošljavanje, boraèka i socijalna pitanja Nikola Selakoviæ poruèio je da podseæanje na žrtve nije samo poštovanje prošlosti veæ naša obaveza u buduænosti, kao i da zaborav i æutanje nikada neæe biti naše opredeljenje.FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO KULTURE/ GORAN ZLATKOVIÆ/ nr

Selaković je, posle polaganja venaca na Spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu na Starom sajmištu u Beogradu, povodom 78. godišnjice od oslobođenja jevrejskih zatočenika u Aušvicu, kazao da Srbija s nadom da će to biti početak velikog memorijalnog centra, obnavlja kulu nekadašnjeg koncentracionog logora u koji je bilo pretvoreno Staro sajmište.

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta obeležen na Starom sajmištu Foto:TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIC

Ministarstvo je u saopštenju prenelo da je ;Selaković ukazao da zločin nacističkog režima nad Jevrejima u logorima smrti Trećeg rajha nije bio usamljen i podsetio da će Srbija i Republika Srpska u Donjoj Gradini zajedno graditi Memorijalni kompleks posvećen žrtvama Jasenovca, podjednako Srbima, Romima i Jevrejima.

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta obeležen na Starom sajmištu Foto:TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIC

„Danas glasno govorimo i o zločinima koje je počinio ustaški režim nad 700.000 žrtava, srpske, ali i jevrejske nacionalnosti. Jasenovac stoji rame uz rame sa Aušvicom, Jadovno sa Treblinkom, Gradiška sa Dahaoum, Jastrebarsko sa Terezinom i Sremskom Mitrovicom“, kazao je on.

Vence na Spomenik žrtvama genocida položili su i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, a prisustvovali su i predstavnici Grada Beograda, jevrejske i romske zajednice u Srbiji, ambasadori i vojni izaslanici, predstavnici Udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta obeležen na Starom sajmištu Foto:TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIC

Međunarodni dan sećanja na žrtve Holokausta ustanovljen je 1. novembra 2005. godine rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a obeležava se svakog 27. januara u spomen na dan kada je krajem Drugog svetskog rata 1945. godine sovjetska Crvena armija oslobodila Aušvic–Birkenau, najozloglašeniji logor smrti u porobljenoj Evropi.

Nacistička Nemačka i njeni kolaboratori ubili su za vreme Drugog svetskog rata oko šest miliona evropskih Jevreja, što je predstavljalo oko dve trećine Jevreja koji su živeli u Evropi.