Iz Gradske uprave naveli su da se subvencioniše boravak djece u privatnim vrtićima, a u proteklom periodu otvoren je vrtić u naselju Debeljaci.

“U narednom periodu i mališani u naselju Vrbanja će dobiti novi vrtić. Zahvaljujući svemu tome, nakon mnogo godina konačno je smanjen spisak djece koja čekaju na svoje mjesto u vrtiću”, rekli su u banjalučkoj Upravi.

Kada je riječ o besplatnom gradskom prevozu za penzionere, istakli su da penzioneri sa najmanjom penzijom, do 285 KM, imaju potpuno besplatan javni prevoz, kao i da je transparentnost kao jedan od ciljeva gradske administracije u potpunosti ispunjen.

Da je transparentnost ipak zakazala, tvrdi predsjednik banjalučkog Udruženja penzionera Zoran Uletilović koji je rekao da samo pet odsto penzionera ima besplatan javni prevoz, dok obećanih 100 KM za potrošnju električne energije još nije isplaćeno.

“Ranije smo dobijali više pomoći od Gradske uprave, za sanaciju objekata, izlete, druženja. Danas penzionerska udruženja iz Čelinca, Prnjavora, Srpca, Gradiške, Šipova, Prijedora dobijaju od gradskih vlasti na mjesečnom nivou od 30.000 KM pa naviše za pomoć, a jedino Banjaluka ne dobija ništa”, rekao je Uletilović Srni.

Član Savjeta mjesne zajednice Vrbanja Zagorka Kolunija podsjetila je da su sredstva i izgradnja vrtića u ovom naselju odobrena i završena tokom mandata prethodnog gradonačelnika, dok sadašnji svaka dva mjeseca najavljuje otvaranje što i dalje ostaje prazno obećanje.

Kolunija je rekla da Gradska uprava sa Draškom Stanivukovićem na čelu nije izdvojila niti marku za banjalučko naselje Vrbanja.

“Nije postavljena nijedna sijalica koju smo tražili, trotoari nisu izgrađeni, iako je to regionalni put i ulaz u Banjaluku. Autobuska stajališta su puna rupa, gdje god se okrenemo, ništa ne ide kako treba. Oni će reći da su asfaltirali ulice, ali i to su sredstva obezbijeđena iz prethodnog saziva i tada je rađena i kanalizacija”, dodala je Kolunija.

Ona je upozorila da, ukoliko se Stanivuković nastavi oglušavati na njihove probleme, biće prinuđeni da izađu na ulice i obustave saobraćaj.

Ništa bolja situacija nije ni u naselju Ada, odakle su, kako je rekao predsjednik Savjeta ove mjesne zajednice Željko Ostić, u više navrata na adresu nadležnim gradskim odjeljenjima dostavljani prijedlozi o potrebi sanacije postojećih saobraćajnica, izgradnju trotara, postavljanje rasvjete i saobraćajnih znakova.

Ostić je Srni izjavio da u pojedinim ulicama još nije riješeno pitanje kanalizacione mreže, te da sistem septičkih jama u gusto naseljenim dijelovima predstavlja problem.

“S obzirom na stanje u kojem se i danas nalazi većina ulica u naselju Ada, očigledno je da Gradska uprava nema namjeru da se aktivno uključi u rješavanje postojećih problema”, upozorio je Ostić.

On je naveo da je posebno zabrinjavajuće što se grad Banjaluka, usvajanjem programa uređenja građevinskog zemljišta, održavanja i izgradnje komunalne infrastrukture za ovu godinu obavezao na realizaciju određenih projekata u naselju Ada, te da je očigledno da ništa od toga uskoro neće biti realizovano.