Mazalica je istakao da Šarović, putem problema u vezi sa Trgovskom gorom, nastoji da na dnevni red vrati pitanje Pelješkog mosta, iako je Narodna skupština nedavno potvrdila izjavu srpskog člana Predsjedništva BiH, prema kojoj je po vitalne interese Srpske veoma štetan zaključak o prihvatanju zvaničnog stava Predsjedništva o nastavku izgradnje mosta Komarna-Pelješac, koji je donesen bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva.

– Šarović pokazuje da mu ništa ne znači odluka Narodne skupštine Republike Srpske koja je sa ogromnom većinom podržala stav srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika. On dokazuje da ne poštuje odluke Narodne skupštine Republike Srpske – rekao je Mazalica Srni.

On podsjeća da, prema posljednjim informacijama, vlasti u Hrvatskoj nisu ni donijele odluku da će nisko i srednje radioaktivni nuklearni otpad biti odlagan na Trgovskoj gori.

– Narodna skupština je, između ostalog, nedavno usvojila zaključak da svi predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama utiču na Hrvatsku da se spriječi odlaganje radioaktivnog materijala na Trgovskoj gori. Savjet ministara, u kome su Šarović i drugi srpski predstavnici, nisu do sada ništa uradili na rješavanju tog pitanja – objasnio je Mazalica.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović rekao je da, nakon potvrda iz Hrvatske da definitivno namjerava da gradi odlagalište radioaktivnog nuklearnog otpada na Trgovskoj gori u blizini Novog Grada, ne preostaje ništa drugo već da se to, kao i pitanje gradnje Pelješkog mosta ponovo nađu na dnevnom redu Predsjedništva BiH.

On je istakao da je bilo pogrešno, ishitreno i zbunjujuće to što je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pokrenuo vitalni entitetski interes u Narodnoj skupštini Srpske u vezi sa zaključcima Predsjedništva o Pelješkom mostu.

Ministarstvo za zaštitu životne sredine i energetiku Hrvatske potvrdilo je danas da nije donesena odluka da će nisko i srednje radioaktivni nuklearni otpad biti odlagan na Trgovskoj gori u blizini granice sa BiH, te da to pitanje još razmatraju Hrvatska i Slovenija.