Mattis je rekao da je ovo njegova prva posjeta na funkciji državnog sekretara za odbranu SAD-a Makedoniji i da mu predstavlja zadovoljstvo što je imao priliku da se susretne sa premijerom i ministricom odbrane u ovom jedinstvenom trenutku za Makedoniju.

“Vaša zemlja je proslavila godišnjicu nezavisnosti u vrijeme kada se 95 posto građana izjasnilo da želi živjeti u slobodi, kao što kaže vaša himna. Trebate iskoristiti demokratiju kako biste krenuli ka novoj budućnosti. Citiram kancelarku Merkel: ‘Kao što ste glasali na referendumu za priključenje NATO-u, dajte najvažniji glas u istoriji vaše nacije.’ Svjesni smo da je kompleksan politički izbor pred vašim narodom. Podržavamo vas i naše makedonske prijatelje u ostvarivanju vaše demokratske odgovornosti da glasate. Kao što je rekao generalni sekretar Stoltenberg, pridruživanjem NATO-u dobili ste mjesto u najuspješnijoj vojnoj alijansi i savezu u istoriji zajedno sa 29 drugih zemalja koje su se obavezale da će štititi vas i vašu bezbjednost”, rekao je Mattis.

Naglasio je kako članstvo u NATO-u pridonosi i jačanju ekonomije.

“Pridružujete se Alijansi koja se zalaže za sprovođenje standarda za teritorijalni integritet i slobodu i protiv onih koji se trude da nema ovakvih vrijednosti od Sirije do Ukrajine”, istakao je Mattis i dodao: “Spremni smo da vas pozdravimo kao 30. člana, premijeru Zaev.”

Kazao je kako se razvija saradnja između dvije zemlje koje se suočavaju s modernim izazovima, poput cyber-sigurnosti koja je, kako je istakao, “opasnost za naše dvije demokratije”.