– Da izdajnik ostaje izdajnik, što SDS definitivno jeste, potvrđeno je prije nekoliko dana u Sarajevu kada je ta stranka zajedno sa PDP-om pogazila zaključke Narodne skupštine Republike Srpske i podržala SDA glasanjem u parlamentu BiH da se po hitnom postupku u proceduru uputi Prijedlog zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH u sadašnjem sastavu – izjavila je Markovićeva za Srnu.

Ona je naglasila da “stalnim recikliranjem laži da je Milorad Dodik usvajanjem Programa reformi navodno trasirao putu BiH u NATO, Šarović pokušava da sakrije sramne poteze i podanički odnos SDS-a prema političkom Sarajevu”.

– Mirko Šarović ima najmanje prava da drži lekcije o bilo čemu, a posebno o NATO savezu i Programu reformi s obzirom da je Savjet ministara, čiji je on bio član, donio Program rada za 2019. godinu prema kojem su NATO integracije primarni politički cilj institucija BiH – podsjetila je Markovićeva.

Ona je upitala zašto Šarović i njegov partijski kolega Dragan Mektić nisu tada osporili taj dokument.

– Podsjetiću Šarovića na riječi američkog ambasadora koji je prilikom usvajanja Programa reformi jasno i decidno rekao da Program reformi definiše saradnju BiH sa NATO savezom i da nije riječ o članstvu, niti ANP-u. Isto je ponovio i ambasador Italije – Program reformi definiše saradnju sa NATO savezom, koja je prihvatljiva svima, tako da Šarović ne mora da se poziva na neke stenograme koji su, kako on to kaže, procurili u javnost. Taj stenogram je davno objavljen u medijima i svi smo mogli čuti šta je ko govorio na sastanku Kvinte sa članovima Predsjedništva BiH – navela je Markovićeva.

Za njegovu informaciju, kaže ona, i iz NATO saveza u Briselu stigla je potvrda da je Program reformi prihvaćen takav kakav jeste i da se njime promoviše saradnja između BiH i NATO, te da ne prejudicira pitanje članstva, niti predstavlja ANP.

– S toga, još jednom poručujem Šaroviću da je on posljednja osoba koja može da morališe i drži pridike, s obzirom da će svima nama u Republici Srpskoj ostati upamćen kao neko ko je mnogo više poštovao zvanične stavove FBiH nego Republike Srpske i politike koje su dogovarane u